Magyar gazdaság

Orbán Viktor: az Egyesült Államok a barátunk és fontos szövetségesünk

Az amerikai–magyar barátságnak ki kell bírnia azt a véleménykülönbséget, amely a háború miatt fennáll, Magyarországot ugyanakkor nem sodorhatják bele a konfliktusba – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában, és az elmúlt napok fejleményeiről is beszélt. A magyar részvétel a Nemzetközi Beruházási Bankban szerinte értelmetlenné vált, miután a bankot lényegében tönkretették az amerikaiak. A kormányfő elismerően szólt Emmanuel Macron francia államfőről, akiről úgy vélekedett, az egyetlen európai vezető, aki képes történelmi távlatokban gondolkodni.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában adott interjút péntek reggel. 

Orbán Viktor rádió
 

 

07:59

Mi fizetjük az ukrán nyugdíjakat

Még nem tartunk ott, hogy az európai közvélemény megváltoztassa az európai politikát a háborúval kapcsolatban, de a miniszterelnök szerint ez el fog jönni, mert ez a háború tönkretesz bennünket.

A kérdés, hogy fenntartjuk-e Ukrajnát pénzügyi eszközökkel. Egyelőre a magyar adófizetők nagyon nagy összegekkel támogatják Ukrajnát, ezért esik rosszul, hogy a magyar kisebbséget üldözik és elnyomják, annak ellenére, hogy óriási összegekkel járulunk hozzá, hogy Ukrajna egyáltalán működjön. 

Mi fizetjük a nyugdíjakat és az ukrán fizetéseket is a kormányfő szerint.

 

07:55

Áprilisban már érzékelhető lesz az infláció csökkenése

Ami eddig történt az inflációcsökkenés ügyében, és hogy elegendő-e, hogy az árstopokat kivezessük, arra a válasz nem, a kormányfő szerint. Azt reméli, hogy áprilisban már érzékelhető lesz az infláció csökkenése, nem csak egy termékkör esetében, 

májusban–júniusban pedig egy határozott csökkenés lesz.

A miniszterelnök szerint az infláció továbbra is túlságosan magas, úgy fogalmazott, nagyon kevés, amit eddig láttunk.

07:53

A francia elnök az egyetlen vezető Európában, aki történelmi távlatokban képes gondolkodni

Ha a világ vezetői észnél vannak, akkor a világ sokkal jobb állapotban is lehetne. Szerinte a francia elnök kínai látogatása egy új hang, hasonlít ahhoz, ami a magyar észjárást jellemzi. Mi barátokat akarunk gyűjteni, és azt gondoljuk, hogy a világnak minél több országa érdekelt abban, hogy Magyarország sikeres legyen. Szerinte a francia elnök gondolata a stratégiai autonómiáról ebbe az irányba mutat.

A francia elnök az egyetlen vezető Európában, aki történelmi távlatokban képes gondolkodni.

Annak ellenére, hogy számos kérdésben egyébként nem értenek egyet vele.

07:49

Egyre inkább sodródunk bele a világháborúba

Két héttel ezelőtt a helyzet jobb volt, mint most – mondta a háború eszkalációjáról a kormányfő. Emlékeztetett rá, hogy két hete a britek még szegényített uránt akartak eljuttatni az ukrán frontra, ami nem atombomba, de „valami”, ami a nukleáris lőfegyverek sajátosságait bekapcsolja. A másik hír, hogy az oroszok taktikai atomfegyvereket telepítettek Belaruszba.

A háború kiterjedése előbb-utóbb valamilyen típusú atomfegyver bevetésével jár, a jó Isten mentsen meg minket ettől

– mondta.

07:47

A miniszterelnök sajnálja, hogy az ellenzék nincs benne a béketáborban

„Rendszeresen teszek kísérletet, nem egy hálás szerep” – mondta arra a kérdésre, hogy nemzeti egységet szeretne teremteni a pártok között a békepárti álláspont kérdésében. Szerinte stabil a kormánypártok támogatottsága, szemben az ellenzékkel, ugyanakkor az egység szerinte fontos, sajnálja, hogy nincsenek benne a béketáborban.

Törekszem, hogy híd legyen, hogy át tudjanak jönni a béketáborba

– mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy ennek ellenére nem fogadták el ezt az ajánlatot. A remény hal meg utoljára – jegyezte meg.

07:44

Az amerikai–magyar barátságnak ezt a véleménykülönbséget ki kell bírnia

A miniszterelnök szerint filozófiai különbségek vannak a felek között, de ennél aktuálisabb az a véleménykülönbség, amely fennáll a háború tekintetében. A háborút a magyar emberek nem támogatják, ezzel szemben a háború legfőbb támogatói az Egyesült Államok.

Az amerikai–magyar barátságnak ezt a véleménykülönbséget ki kell bírnia

– hangsúlyozta a kormányfő, aki szerint a tengerentúli ország biztonságban van, szemben a Kárpát-medencével. Ha az amerikaiak egy háború eszkalációjáról hallanak, akkor tudják, hogy nekik nagy arzenáljuk van, ha viszont a miniszterelnök azt hallja, hogy nukleáris fegyvereket szállítanak, akkor ő Csernobilra gondol. 

Mi itt vagyunk a szomszédban, ami itt történik, az az életünk részévé válik.

Szerinte meg kell érteniük, hogy Magyarország nem érdeke a háború. Világossá tette többször is, hogy a magyar emberek akarata egyértelmű, és történelmi ismereteink is stabil lábon állnak, nem fogjuk engedni, hogy beleszorítsanak minket egy háborúba, egy olyan háborúba, amely nem a mi háborúnk.

07:40

Az Egyesült Államok a barátunk és fontos szövetségesünk

A miniszterelnök szerint az amerikaiakkal alapvetően jó a kapcsolatunk, megpróbáltunk velük szorosan együttműködni.

Az Egyesült Államok a barátunk és fontos szövetségesünk

– mondta, hozzátéve, hogy Amerika egy keresztény ország, és Magyarország is egy keresztény ország, ezért ez az értékgyökérzet is közel hoz egymáshoz minket. Nem emlékszik rá, hogy annyi munkahelyet adtak volna amerikai cégek, mint most.

Amerika viszont szerinte nem egységes, nagyok a pártpolitikai különbségek. Ha demokrata elnök van, akkor a kapcsolataink nehezebbek, ha republikánus, akkor könnyebbek, a republikánusok közelebb állnak hozzánk ideológiai kérdésekben. A miniszterelnök ugyanakkor hangsúlyozta, azzal a kormánnyal működünk együtt, akit megválasztanak az amerikaiak. Tudomásul kell vennünk, hogy az amerikai nagykövet az amerikai politikát képviseli.

07:36

Nem Magyarországgal szembeni szankciókról van szó

Ha a tényeket nézzük, akkor azt találjuk, hogy nem Magyarországgal szembeni szankciókról van szó – kezdte az interjút Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő ismertetése szerint 34 magánszemélyt tartalmaz a lista, akik kijátszották a szankciókat.

Mi a szankciókkal sosem értettünk egyet, de nem vitatjuk el senki jogát, ezeket tudomásul vesszük és betartjuk

– mondta a kormányfő, aki szerint a banknak fontos szerepe lehetett volna a gazdaságfejlesztésben, azonban ennek a banknak a lehetőségei szűkültek a háború óta,

és az amerikaiak tönkre is tették, ilyen körülmények között a bank további működésében értelmetlenné vált, ezért Magyarország kilépett belőle.

 

Orbán Viktor kossuth rádió Jó reggelt Magyarország
Kapcsolódó cikkek