BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Varga Mihály a magyar bankszektort méltatta, miután a Bankszövetség kifakadt

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a kormány a következő években ismét magas ütemű növekedési pályára állítja a magyar gazdaságot, és az erősödő teljesítményből a bankrendszer is profitálhat.

A romló nemzetközi környezetben is stabil és működőképes a magyar bankszektor, és ezt a hitelminősítők is megerősítették – mondta a Pénzügyminisztérium (PM) keddi közleménye szerint Varga Mihály az OTP Business Excellence Gála díjátadó ünnepségén.

Fotó: Kallus György

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a magyar bankrendszer az európai tőkemegfelelési mutatót kétszeresen túlteljesíti, nemteljesítő portfóliója alacsony, jövedelmezősége másfélszerese az EU-átlagnak és jelentős tartalékokkal rendelkezik. A magyar gazdaság iránti töretlen bizalmat a hitelminősítők értékelései és a kötvénykibocsátások is megerősítik. Hozzátette, hogy 

az elmúlt évtized munkájának köszönhetően a gazdaság alapjai stabilak, a kormány célja az, hogy Magyarország idén is elkerülje a recessziót.

Kifakadt a Bankszövetség az extraprofitadó változása miatt, a kivezetését sürgetik

Az éjjel módosult a hitelintézetekre vonatkozó rendelet.

Varga szerint a kormány elkötelezett a fegyelmezett gazdálkodás és az egyensúlyi mutatók javítása mellett. Ezt bizonyítja, hogy a hiány és az államadósság a választási év és a szankciós válság ellenére már tavaly is jelentősen csökkent, idén a hiány 3,9 százalékra, a GDP-arányos államadósság 70 százalék alá mérséklődik. 

A tárcavezető az elmúlt évtized eredményeit ismertetve hangsúlyozta, hogy a gazdaság teljesítménye 60 százalékkal erősödött, a foglalkoztatási szint 3,7 millióról 4,7 millióra nőtt, a munkanélküliség 12 százalékról 4 százalékra csökkent 2010 óta. Mindeközben a magyar beruházási ráta a legmagasabb az Európai Unióban, 

a reálbér-növekedés mértéke 2022-ben is meghaladta az infláció mértékét.

A miniszter elmondta azt is, hogy a kormány feladata, hogy a lehető legnagyobb gazdasági teljesítmény mellett a lehető legradikálisabban letörje az inflációt. A drágulás mértékének egy számjegyűre csökkentése a jegybankkal közös cél – tette hozzá, majd rámutatott, hogy a kormány a következő években ismét magas ütemű növekedési pályára állítja a magyar gazdaságot, az erősödő teljesítményből a bankrendszer is profitálhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.