BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jelentős béremelés nélkül elszivároghatnak a pénzintézeti szektorban dolgozók

A pénzintézeti szektorban magasnak mondható, 70 százalékos a váltási hajlandóság. Ebben a szektorban igen kevéssé terjedt el az otthoni munkavégzés, miközben a munkavállalók egyre inkább igénylik ezt.

Tízből hét pénzintézeti dolgozó nyitott a váltásra a Grafton Recruitment friss kutatása szerint. A toborzócég felméréséből kiderül, hogy fokozódik a verseny, ennek eredményeképpen a legtöbb vállalat további, tetemes béremelést tervez az idén. Azok kerülhetnek nagyon nehéz helyzetbe, akik csak kismértékben emelik a béreket, és nem engedélyezik a hibrid munkavégzést.

Busy,Office,Interior.,Group,Of,Colleagues,Are,Standing,Near,Reception
Fotó: Shutterstock

A legtöbb pénzintézeti dolgozó kapott béremelést az elmúlt egy évben, azonban a vállalatok a megnövekedett infláció miatt további bérkompenzációra készülnek – derült ki a Grafton Recruitment toborzócég friss felméréséből.

Az átfogó kutatás szerint a cégek 70 százaléka emeli még idén a béreket, azonban tízből mindössze három vállalat tervez 10–20 százalék közötti béremelést, 

ami egyben azt is jelzi, hogy sokak számára ebben a szektorban is alacsonyabb lesz a fizetés növekedése, mint a várhatóan érdemben 15 százalék feletti idei éves átlagos infláció.

A szektorban ezért magasnak mondható, 70 százalékos a váltási hajlandóság. A legfontosabb a fizetési szint és a munka-magánélet egyensúlya, de a szakmai kihívás és a felettes személye is megjelenik a jelöltek szempontjai között. 

Míg a multinacionális vállalatok és az SSC-k kedvezőbb munkabeosztást tudnak garantálni, addig a pénzintézeti szektor komoly kihívásokkal küzd a hibrid munkavégzés terén

– mondta Andicsku Anett, a Grafton divízióvezetője. A pénzintézeteknél dolgozók más szektorokban is gondolkodhatnak. 

A legtöbben más multinacionális vállalatoknál (70 százalék), könyvelési és könyvvizsgálati területen vagy üzleti támogatóközpontokban (egyaránt 34 százalék) dolgoznának, ha váltanának.

A kutatás szerint a szektor egyik legnagyobb kihívása a megfelelő, komplex tudással rendelkező szakemberek hiánya. A vonzó juttatási csomag, a jelölt által támasztott elvárásoknak való megfelelés azonban nem elegendő, ha mindezt a cégek nem kommunikálják kellő gyorsasággal a számára. A piacon a lassú, elhúzódó kiválasztási folyamat ugyanis hatalmas kockázatot rejt magában.

Heti kétszer-háromszor dolgoznának otthonról a munkavállalók

A pénzintézeti szektorban terjedt el az egyik legkevésbé az otthoni munkavégzés, miközben a munkavállalók egyre inkább igénylik ezt.

Ha a kevesebb otthoni munkavégzési lehetőséget a munkáltatók nem honorálják a többi szektorhoz képest magasabb bérekkel, akkor a munkavállalók el fognak szivárogni

– emelte ki Andicsku Anett. 

A munkavállalók általánosságban inkább három, a munkáltatók két otthoni munkanapot preferálnak hetente.

A megkérdezett munkáltatók közel 25 százaléka hetente egyszer vagy egyszer sem engedi meg, hogy a munkavállalók otthonról dolgozzanak, azokban a pozíciókban sem, ahol ez egyébként könnyen megvalósítható lenne. 

Ha az adott munkakör nem igényel mindennapos jelenlétet, akkor távolabbi lakóhellyel rendelkező jelöltek is megszólíthatóvá válnak. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.