BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közismert brókercéget bírságolt meg az MNB – nem jól kezelték a panaszokat

Számos hiányosságot tapasztalt a jegybank vizsgálata. Az Interactive Brokers 19 milliós bírságot kapott.

A Magyar Nemzeti Bank többszöri helyszíni ellenőrzést is magába foglaló, korlátozott terjedelmű és mélységű átfogó vizsgálatot folytatott le az Interactive Brokers Central Europe Zrt.-nél, a 2020. december 12-től az ellenőrzés lezárásáig terjedő időszakot áttekintve. A vizsgálat során megállapították, hogy a panaszkezelési gyakorlata során a társaság az ügyfelek írásbeli panaszaira adott, indokolással ellátott válaszát számos esetben a jogszabályi határidőn túl küldte meg. A társaság továbbá nem felügyelt hatékonyan több, általa kiszervezett funkciót – derült ki a jegybank csütörtöki közleményéből.

20200420 Budapest Magyar Nemzeti Bank (MNB)Magyar Nemzet fotó: Mirkó István (MI) 20200420 MN Budapest Magyar Nemzeti Bank illusztráció  Magyar Nemzet fotó:Mirkó István bírság
Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet 

A vizsgálat megállapította, hogy a pénzintézetnél nem minden munkakör esetében határozták meg a betöltéséhez szükséges informatikai ismereteket, ráadásul az MNB hiányosságokat állapított meg a társaság IT-szabályzatai és a felülvizsgálatukra irányuló szabályzati előírások betartása kapcsán is.

A pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzése (AML) kapcsán a társaság nem minden esetben alkalmazta megfelelően az egyszerűsített ügyfél-átvilágítási szabályokat. Az Interactive Brokers Central Europe Zrt. emellett nem rendelkezett a más szolgáltató által elvégzett ügyfél-átvilágítási intézkedések eredményeinek elfogadására vonatkozó belső eljárásrenddel sem.

A feltárt hiányosságok miatt az MNB 60–180 napos határidővel

kötelezte a társaságot a vonatkozó jogszabályi előírások betartására és az egyes jogsértések kijavítására, továbbá 11,3 millió forint felügyeleti, illetve 7,7 millió forint pénzmosási felügyeleti bírságot szabott ki rá.

A kiszabott bírság kapcsán súlyosító körülménynek minősült a társaság jelentős piaci súlya, egyes hiányosságok rendszerszintű volta, erős kockázati besorolása, valamint a panaszkezelés sorozatos, többszöri problémái. Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor az Interactive Brokers Central Europe Zrt. vizsgálat során tanúsított együttműködő magatartása, valamint hogy már az eljárás alatt számos problémát érdemben orvosolt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.