BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól megbírságolta az MBH csoportot a jegybank

A csoportnak több mint százmillió forintot kell fizetnie. A feltárt hiányosságoknak nem volt jelentős hatásuk a banküzemi működésre és az ügyfélkörre.

A Magyar Nemzeti Bank helyszíni ellenőrzést is magában foglaló csoportszintű átfogó vizsgálatot folytatott az MBH csoportnál, azaz az MBH Bank Nyrt.-nél, az irányítása alatt álló MBH Jelzálogbank Nyrt.-nél, az MBH Befektetési Bank Zrt.-nél, a Budapest Lízing Zrt.-nél, a Takarék Farktorház Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-nél, az Euroleasing Ingatlan Zrt.-né, az Euroleasing Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-nél, az MBH Bankba időközben beolvadt Takarékbank Zrt.-nél és a Takarék Ingatlan Zrt.-nél, valamint az Integrált Hitelintézetek Központi Szervezeténél.

20230603 Budapest
MBH Bank 

Fotó. Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A jegybanki vizsgálat megállapította, hogy késik a csoportszintű szabályzatok leányvállalati átvétele, illetve hiányos a kiszervezett és a kiszervezésnek nem minősülő tevékenységek nyilvántartása. Emellett elmaradt a kiszervezett tevékenységek (kritikus és fontos funkciók) banki és takarékbanki teljes körű monitoringja, illetve éves kockázatértékelése.

Az MNB szerint az MBH Bank egyedi és csoportszintű ügyfélcsoport-nyilvántartásai hiányosak, az ügyfélcsoportok feltárására, összerendelésére és felülvizsgálatára vonatkozó belső szabályzata sem bizonyult megfelelőnek, s mindez nem támogatja a hatékony monitoringfolyamatokat sem. Aktualizálásra szorul továbbá az MBH Bank nagykockázat-vállalási szabályzata.

A jegybanki vizsgálat szerint az MBH Bank nem minden esetben végezte el a vállalati ügyfélminősítések évenkénti felülvizsgálatát. Számos hibás vagy hiányos adatot tartalmaznak a banki fedezetnyilvántartási alaprendszerek, nem egységes a fedezeti érték számítása, s a nyilvántartott ingatlanfedezeteknél a monitoringfolyamat nem alkalmas az azokra kötött biztosítások, jelzálogbejegyzések ellenőrzésére. Az MBH Bank emellett nem végezte el teljeskörűen a kereskedelmi ingatlanfedezetek határidős érték-felülvizsgálatát.

Az MNB megállapította, hogy módosítani kell az MBH Bank által az értékvesztésképzésben alkalmazott makromodelleken is, mivel a Bank IFRS 9 keretrendszere és annak alátámasztásai hiányosak. Az MBH Banknak növelnie kell információbiztonsági üzemeltetési szervezetének létszámát, az informatikai biztonsági kockázatelemzését a csoport működéséhez kell igazítania. A hitelintézetnek ezenkívül több ponton javítania kell felügyeleti adatszolgáltatásának minőségén, és egyebek mellett fejlesztenie kell a jelentésszolgálat informatikai támogatottságán.

A csoportszintű vizsgálat keretében feltárt jogsértések miatt az MNB az MBH Bank vonatkozásában kiszabott 87 millió forintos bírság mellett

az MBH Befektetési Bankra 13 millió, az MBH Jelzálogbankra 2,8 millió, az Euroleasingre 6 millió, az Euroleasing Ingatlanra 1 millió, a Budapest Lízingre 1,2 millió míg a Takarék Faktorra 1 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki. Kötelezte emellett az intézményeket, hogy a határozatokban megadott határnapokig számoljanak be a problémák megszüntetésére tett intézkedéseikről.

20230603 Budapest
MBH Bank 

Fotó. Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A bírságösszeg meghatározásakor az MBH Bank esetében súlyosbító körülménynek számított több jogszabálysértés magas kockázati súlya, illetve az a körülmény, hogy egyes korábbi felügyeleti határozatokban már feltárt hiányosságokat a hitelintézet nem küszöbölt ki maradéktalanul.

Enyhítő körülménynek számított egyes szabályszegések egyedi vagy alacsony számú előfordulása, továbbá az MBH Bank együttműködő magatartása és a problémák megoldására már végrehajtott, illetve tervezett intézkedései.

A jegybank vizsgálata megállapította, hogy hiányosságoknak nem volt jelentős hatásuk a banküzemi működésre, az ügyfélkörre, illetve a pénzpiacra.

Akvizícióval növekszik az MBH Bank

Az MBH Bank július 17-én adásvételi szerződést kötött a Danube Magántőkealappal mint eladóval a Duna Takarék Bankban lévő 98,46 százalékos közvetlen részesedés megszerzéséről. Erről az MBH számolt be a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A korábbi hírekkel szemben a változás annyi, hogy az MBH nem 75 százalékos, hanem szinte teljes befolyást szerez a Duna Takarékban. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.