Az Európai Bizottság képviseli Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát az Ukrajnával folytatott gabonavitában a Világereskedelmi Szervezetnél (WTO) – közölte a PAP lengyel hírlap szeptember 26-án egy uniós forrásra hivatkozva. Az informátor szerint „az EU delegációjában lengyel, szlovák és magyar szakértők vesznek részt”.

Eu,Flags,Waving,In,Front,Of,European,Parliament,Building.,Brussels,
Fotó: Shutterstock

A gabonaexporttal kapcsolatos nézeteltérések fokozták a feszültséget Lengyelország és Ukrajna között az elmúlt napokban. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök erőteljesen reagált Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek az ENSZ-közgyűlésen elmondott beszédére, kijelentette, hogy „soha többé nem sértegetheti a lengyeleket”.

Zelenszkij az ENSZ New York-i székházában tartott beszédében felhívta a figyelmet Ukrajna partnereinek „riasztó magatartására” a gabonaimport-tilalmakkal kapcsolatban, és burkoltan az oroszok érdekeinek kiszolgálásával vádolta őket.

Tegnap több százezer magyar gazdára hivatkozva írt nyílt levelet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és több agrárszakmai szervezet képviselője Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, azt szorgalmazva, hogy a bizottság újra rendelje el az ukrán gabona behozatali korlátozását.

Az Európai Bizottság elnökén egyebek mellett azt is számonkérik, hogy az átgondolatlan intézkedések miatt az ukrán gabona letarolta a kelet-közép-európai piacokat, óriási bizonytalanságot, a termelői árak drasztikus zuhanását okozva. A tavaly nyár óta beáramló – tervezetten Afrikába menő, de mégis a régiónkban ragadó – ukrán termények súlyos problémákat okoztak nálunk és az Ukrajnával határos frontországokban.

Nagy István az ukrán gabonáról: ha most nem lépünk saját hatáskörben, holnap dugig lennének a raktáraink

A miniszter reményei szerint csak a bolgárok nyitják meg 15. után a határaikat az ukrán áru előtt.