BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyon rákaptak a devizaszámlákra a magyarok

Június végére már meghaladta az 1,2 milliót az itthon vezetett devizaszámlák száma. Eközben növekszik az idegen fizetőeszközben tartott pénzek aránya is a betéteknél.

Látványosan megugrott a Magyarországon vezetett devizaszámlák száma az elmúlt időszakban: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint június végén már több mint 1,2 milliót tartottak nyilván belőlük, bő százezerrel többet az egy évvel korábbinál.

Euro,Bills,Falling,,Money,Raining,Fom,The,Sky,,Concept,Of
Fotó: Shutterstock

Az itthon vezetett céges és magán-devizaszámlák számának 9,3 százalékos éves növekedése még akkor is látványos, ha figyelembe vesszük, hogy közben az összes számla mennyisége is jelentősen – közel 250 ezerrel – emelkedett ugyanebben az időszakban, és meghaladta a 10,84 milliót. 

A devizaszámlák száma viszont jóval gyorsabban nőtt a piaci átlagnál, az összes fizetési számlán belüli részesedésük a júniusig számolt egy év alatt 10,4-ről 11,1 százalékra emelkedett.

A devizaszámlák száma a második negyedévben

A devizaszámlák iránti növekvő érdeklődés persze nem túlságosan meglepő, hiszen a háztartások egyre nagyobb része gondolja úgy, hogy a piaci kilengések hatásainak tompítása érdekében devizát is tart a megtakarításai között, illetve a külföldön dolgozó, de itthon élő magyarok is hozzájárulnak ahhoz, hogy az idegen fizetőeszközben tartott pénzek mennyisége emelkedjen. 

Szintén hozzájárulhat a devizaszámlák terjedéséhez, hogy egyre több pénzintézet próbál versenyképes alternatívát nyújtani a fintech szolgáltatók számlakonstrukcióival szemben,

és kedvező kondíciók mellett kínál a devizaszámlát (is) vezető lakossági ügyfeleknek.

A jegybank adatai szerint pedig szépen növekednek a lakosság közvetlenül (tehát készpénzben vagy betétben) tartott devizamegtakarításai. Az MNB adatai alapján a második negyedévben a háztartások devizabetéteinek állománya már megközelítette a 2400 milliárd forintot, 9,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi mennyiséget. Minimális mértékben ugyan, de emelkedett éves összevetésben a devizakészpénz állománya is a háztartásoknál, és júniusban valamivel 482 milliárd forint felett mozgott. 

A devizakészpénznél és -betéteknél összességében 8,1 százalékos emelkedést mutattak ki az MNB pénzügyi számlákra vonatkozó statisztikái, miközben a teljes (tehát forintban és idegen fizetőeszközben lévő) portfólió 8,5 százalékkal zsugorodott ugyanebben az időszakban.

A devizabetétek aránya a lakossági betétállományon belül, augusztusban

A lakossági devizabetéteknél pedig az augusztusig tartó egyéves időszakra 3,4 százalékos csökkenést mutatott ki a jegybank, ám úgy, hogy eközben a teljes betéti portfólió jóval drasztikusabb mértékben, 13,1 százalékkal zsugorodott. Mindezek nyomán a devizabetétek aránya a nyár végén már stabilan 20 százalék felett járt a lakossági betéti portfólióban, ami óriási ugrás a korábbi években megszokott 13-15 százalékos arányhoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.