BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vendégmunkások: döntés született a helyzetükről, itt vannak a részletek

Vendégmunkást csak akkor lehet alkalmazni, ha igazolható, hogy a munkakör nem betölthető magyarokkal. A dolgozók alkalmazásáról az új idegenrendészeti törvény vonatkozik majd.

A Magyar Közlöny mellékleteként megjelenő Hivatalos Értesítőben tette közzé a gazdaságfejlesztési miniszter közleményét. Nagy Márton a 2023-ban Magyarországon munkavállalási engedéllyel foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgárok legmagasabb számáról döntött.

NAGY Márton
Nagy Márton: vendégmunkást csak akkor lehet alkalmazni, ha igazolható, hogy a munkakör nem betölthető magyarokkal.
Fotó: Mónus Márton / MTI

A Magyarországon egyidejűleg foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgárok legmagasabb létszámáról szóló 19/2015. (VII. 3.) NGM-rendelet 2. § (3) bekezdésében hivatkozott létszámadat 62 000 fő.

A Nagy Márton által idézett joghely szerint ezt az adatot a tárgyév február 1-jéig kellene közzétenni – írja a 24.hu.

Az egyidejűleg munkavállalási engedéllyel foglalkoztatott harmadik országbeli állampolgárok legmagasabb számára vonatkozó − az (1) és (2) bekezdés szerint kiszámított − létszámadatot tartalmazó közleményt a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter a tárgyév február 1-jéig a Magyar Közlöny mellékleteként megjelenő Hivatalos Értesítőben teszi közzé.

A vendégmunkások alkalmazásáról Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón azt mondta, az új idegenrendészeti törvény vonatkozik majd arra is: vendégmunkást csak akkor lehet alkalmazni, ha igazolható, hogy a munkakör nem betölthető magyarokkal, számuk pedig nem haladhatja meg az üres álláshelyek számát.

Nagy Márton: az ipar lesz a jövő, nagyon sok házi feladatunk van még

A tárcavezető szerint a korábbinál sokkal szigorúbb vendégmunkástörvény készül, amelyben pontosan szabályozzák, hogy ki meddig, milyen jogcímen tartózkodhat majd Magyarországon. Ugyanakkor tisztázta, hogy szó sincs arról, hogy 500 ezer vendégmunkást hoznának az országba, hiszen van még munkaerő-tartalék a hazai munkaerőpiacon.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.