BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jövő nyárig biztosan marad a lakossági kamatstop

A lakossági kamatstop jelenleg is 300 ezer családot véd a magas kamatokkal szemben, miközben a bevezetése óta közel 160 milliárd forintos megtakarítást jelentett az érintett családoknak.

A koronavírus-járvány, az elhúzódó háború és az brüsszeli szankciók következtében kialakult nehéz gazdasági helyzet miatt a lakosság számára elérhető hitelkamatok a jegybanki alapkamattal együtt drasztikusan megnőttek – fogalmaz a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

money, forint, pénz, mnb, összeg,befektetés,kamat
Fotó: Getty Images

A kormány 2022. januárban bevezette a lakossági kamatstopot, amelyet kibővített és többször is meghosszabbított annak érdekében, hogy megvédje a háztartásokat a magas hozamkörnyezet negatív hatásaitól. 

A lakossági kamatstop jelenleg is 300 ezer családot véd a magas kamatokkal szemben, miközben a bevezetése óta közel 160 milliárd forintos megtakarítást jelentett az érintett családok számára. 

Ez egy ügyfélre vetítve átlagosan 420 ezer forintos törlesztőrészlet-megtakarítást jelent –írja a minisztérium.

A kormány családok és a lakhatás biztonságának további megvédése érdekében ezért arról döntött, hogy a lakossági kamatstop intézményét 2024. július 1-jéig ismételten meghosszabbítja. A minisztérium szerint a kamatstop intézménye támadás alatt áll, hiszen Brüsszel az úgynevezett országspecifikus ajánlásokban egyértelművé tette, hogy el akarja törölni ezt az intézkedést. A kormány ezért mindenkit arra biztat, hogy a szuverenitásunk védelméről szóló konzultáció keretében erről is fejtse ki véleményét.

Gulyás: meghosszabbítjuk a kamatstopot, semmilyen uniós ügyben nem támogatjuk a közös döntést

A kormány meghosszabbította a kamatstopot, így a vállalkozások április 1-ig, míg a családok július elsejéig védelmet élvezhetnek – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. A kormány arról is döntött, hogy a 75 milliárd keretösszegű napelem telepítési pályázatot kiterjesztik a vállalatokra is, akik február 25-ig jelentkezhetnek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.