BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezért mondta Orbán Viktor, hogy már nem az infláció a fő veszély

A kormánynak nem csak a növekedés helyreállítása fontos: 2030-ra Magyarországnak el kell érnie az uniós átlag 90 százalékát, ehhez pedig évi 2-3 százalékos növekedési többletre van szükség. Orbán Viktor nem tart attól, hogy a béremelések növelnék az inflációt, attól már jobban, hogy a növekedés nem a várt ütemben indul be.

Már nem az infláció jelenti a fő veszélyt, a növekedés beindítása fontosabb ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában, ahol a műsorvezető a mostani béremelések hatásairól kérdezte a kormányfőt. Tavaly decemberben 5,5 százalékra csökkent az infláció, ami visegrádi országok között már a legalacsonyabb, ugyanakkor idén több szektorban jelentős béremelésekre kerül sor, ami a kereslet és fogyasztás élénkítésén keresztül ismét növelheti árnyomást a gazdaságban.

HMM_013820231107 Eger

Idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját a Robert Bosch Automotive Steering Kft. A jubileumi év alkalmából a cég maklári gyára sajtóbejárást szervezett.

Fotó: Huszár Márk HM 
Heves Megyei Hírlap

Képen: Robotizált gyártósor az Robert Bosch Automotive Steering Kft. maklári gyárában20231107 EgerIdén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját a Robert Bosch Automotive Steering Kft. A jubileumi év alkalmából a cég maklári gyára sajtóbejárást szervezett.Fotó: Huszár Márk HM Heves Megyei HírlapKépen: Robotizált gyártósor az Robert Bosch Automotive Steering Kft. maklári gyárában
Fotó: Huszár Márk

A kormányfő szerint azt senki nem tudja pontosan, hogy milyen inflációs világ jön a nemzetközi gazdaságban. Rendszeresen konzultál a Nemzetközi Valutaalappal, illetve az Európai Központi Bank vezetőivel, akik ott vannak az unió állam- és kormányfőinek találkozóin. Előző nap, csütörtökön pedig egyeztetett Matolcsy György jegybankelnökkel is.

Én úgy látom, hogy az infláció visszaemelkedésének veszélye minimális, inkább azt tartom kérdésesnek, hogy az elgondolt ütemben tudjuk-e növelni a gazdaság teljesítményét és jegybank képes lesz-e a maga által kiszabott ütemben csökkenteni a kamatokat

fogalmazott, hozzátéve: a monetáris és fiskális politika közös célja az lesz, hogy „nyugodtan, higgadtan, nem ritmust hibázva, ütemet tévesztve”, de fokozatosan segítsék a vállalatokat, hogy fejlesszenek és beruházzanak azért, hogy a növekedés visszatérjen egy magas szintre. Ehhez azonban kellenek az alacsony hitelkamatok is, amit szerinte a jegybank tud garantálni idén. A miniszterelnök azt is világossá tette, hogy a növekedés nem fog magától beindulni, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a növekedés felelőse a kormányban. Ezt neki meg kell oldani mondta Orbán.

Az infláció már földbe van döngölve 

Korábban írtunk róla,  a kormány nem várta ölbe tett kézzel, hogy az infláció lefelé csordogáljon az év elejei 25 százalékról, hanem valóságos hadjáratot indított az áremelkedések ellen. A kötelező akciózás, az online árfigyelő és az egyeztetések az üzemanyagpiac szereplőivel is hozzájárultak az infláció lebirkózásához, de a globális inflációs környezet is segített. Mindezek eredményeképpen októberre teljesült az áhított cél: újra egy számjegyűvé vált a fogyasztói árak emelkedése.

A növekedési előrejelzések 3 százalék körül alakulnak

A miniszterelnök szavai szerint vélhetően nagyobb növekedést szeretne elérni, mint ami a mostani előrejelzésekből következne. Ugyan a kormány 4 százalékkal tervezte meg az idei büdzsét, de a pénzügyminisztérium december végén 3,6 százalékra csökkentette a prognózisát, tehát a kormányban is úgy láthatják, hogy 

a túlzott fogyasztói óvatosság miatt kisebb lehet a GDP-bővülés a vártnál. 

Ettől függetlenül a pénzügyminisztérium száma közelebb van az IMF, a nemzetközi hitelminősítők vagy az EBRD becsléseihez, amelyek rendre 3 százalék körüli adatokat vetítenek előre, és amivel még mindig a magyar gazdaság növekedése lehet az unióban és a régióban is a legmagasabb

Ambiciózus cél lebeg a kormány szeme előtt

Nem pusztán a növekedés öncélú helyreállítása lebeg a kormány szeme előtt, régóta ismert az a kormányzati törekvés, miszerint 2030-ra Magyarországnak el kell érnie az uniós átlag 90 százalékát, ehhez pedig évi átlagban 2-3 százalékos növekedési többletre van szükség, ugyanis Nagy Márton szerint ez a felzárkózás záloga. Ahogy a miniszter egy eseményen még október közepén fogalmazott a különböző statisztikákban betöltött dobogós pozícióink sokasága sem elég ahhoz, hogy a közepes fejlettség csapdájából való kitörésünket megvalósítsuk, anélkül pedig szinte lehetetlen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.