BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyon kedvező folyamatokat lát a jegybank az infláció terén

A Magyar Nemzeti Bank szerint az inflációs alapfolyamatok folytatódó lassulását jelzi, hogy a maginfláció és az infláció is 3 százalék alatt alakult rövidebb bázisú negyedéves összevetésben.

„Az infláció lassulása továbbra is széles körben érzékelhető, amit a fegyelmezett monetáris politika, a kormányzat versenyt erősítő lépései, a visszafogott keresleti környezet, a bázishatások és az elmúlt évinél érdemben alacsonyabb külső költségkörnyezet együttes hatása okoz” – értékelte a Központi Statisztikai Hivatal által péntek reggel közölt adatokat a Magyar Nemzeti Bank. Decemberben meglepetésre az elemzői várakozásoknál nagyobb mértékben, éves bázison 5,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, miközben novemberhez képest 0,3 százalékkal csökkentek.

MNB_5
Fotó: Kurucz Árpád

A jegybank elemzésében rámutatott: az infláció 2,4 százalékponttal lassult az előző hónaphoz képest, amihez döntően az üzemanyagok (mínusz 2,4 százalékpont) járultak hozzá.

Az inflációs alapfolyamatok folytatódó lassulását jelzi, hogy a maginfláció és az infláció is 3 százalék alatt alakult rövidebb bázisú negyedéves összevetésben. Az üzemanyagok és szabályozott árak nélkül számított kosár ára az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal emelkedett

– állapítják meg, hozzátéve, az éves bázisú maginfláció 1,5 százalékponttal mérséklődött, ezen belül a dezinfláció általános volt. A tartósabb inflációs tendenciákat megragadó éves bázison számított mutatóik szintén mérséklődtek. A ritkán változó árú termékek inflációja és a feldolgozott élelmiszerek nélkül számított maginfláció éves áremelkedése egyaránt 0,9 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz képest.

A maginfláció megfelelt, a teljes inflációs mutató némileg alacsonyabb lett a decemberi Inflációs jelentés előrejelzésének középértékénél. Az utóbbi eltérést elsősorban a vezetékes gáz és a feldolgozott élelmiszerek árának csökkenése magyarázta.

Az inflációs főcsoportok árváltozásait is elemezték

Az iparcikkek éves inflációja 6,6 százalékra csökkent. A termékcsoport árai 0,3 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest. A termékcsoporton belül a nem tartós iparcikkek havi alapú drágulását részben ellensúlyozta a tartós iparcikkek árainak csökkenése. A nem tartós iparcikkek árának emelkedését elsősorban a változékony árazású repülőjegyek okozták, míg tartós iparcikkek esetében főként a használt személyautók járultak hozzá árak mérséklődéséhez.

7 ábra Az iparcikkek inflációja
Az iparcikkek éves inflációja 6,6 százalékra csökkent

A piaci szolgáltatások éves bázisú árindexe 12,6 százalékra csökkent, így az éves árdinamika júniusban megkezdődött mérséklődése folytatódott. Havi összevetésben az árak 0,3 százalékkal nőttek. 

Az élelmiszerek éves inflációja decemberben a KSH adatközlése szerint 4,8 százalékra mérséklődött. A termékkörön belül a feldolgozott élelmiszerek éves árindexe érdemben csökkent, míg a feldolgozatlanoké a bázisok változásának hatására enyhén emelkedett. 

9 ábra Az élelmiszerek inflációjának alakulása
Decemberben a KSH adatközlése szerint 4,8 százalékra mérséklődött az élelmiszerek inflációja

Novemberhez képest a feldolgozatlan élelmiszerek ára 0,2 százalékkal, a feldolgozott élelmiszereké pedig 0,4 százalékkal csökkent. Az árak csökkenését a feldolgozatlan élelmiszerek esetében a baromfihús és a friss hazai és déligyümölcs, míg a feldolgozott élelmiszerek esetében a tej és tejtermékek árának mérséklődése okozta.

10 ábra Az élelmiszerek havi árváltozásának alakulása
A feldolgozatlan élelmiszerek ára 0,2 százalékkal, a feldolgozott élelmiszereké pedig 0,4 százalékkal csökkent novemberhez képest

Az üzemanyagok ára havi összevetésben 5,0 százalékkal csökkent, főként az olajárak mérséklődésének következtében. A havi alapú árcsökkenés mellett az ársapka tavaly decemberi kivezetéséből származó jelentős bázishatás is hozzájárult ahhoz, hogy a termékcsoport átlagára éves bázison 4,2 százalékkal mérséklődött. 

A szabályozott árú termékek és szolgáltatások árai novemberhez képest 0,2 százalékkal mérséklődtek. Ezt elsősorban a vezetékes gáz árának csökkenése okozta, annak következtében, hogy tovább emelkedett az alacsonyabb hatósági ár mennyiségi korlátja alá eső lakossági fogyasztás aránya.

A lakosság inflációs várakozását mérő mutatókat a szokásosnál nagyobb változékonyság jellemzi. A kiskereskedelmi értékesítési árakra, illetve a szolgáltatásokra vonatkozó vállalati árvárakozások a Covid-járványt megelőző szinteken alakultak decemberben.

11 ábra Lakossági inflációs várakozások alakulása
A lakosság inflációs várakozását mérő mutatókat a szokásosnál nagyobb változékonyság jellemzi

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.