BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rengeteg magyar jár át Romániába bevásárolni és tankolni, kiderült, hogy megéri-e

A román határ mentén élők közül sok magyar választja a szomszédos üzleteket és benzinkutakat az alacsonyabb árak miatt. A költségeket összehasonlítva vegyes a kép, de azt lehet mondani, hogy aki igazán közel él a határhoz, annak valóban megérheti a romániai bevásárlás.

Sokan állítják a határ menti településeken, hogy a magas magyarországi árak miatt jobban megéri átmenni bevásárolni és tankolni a szomszédos országokba. Hajdú-Bihar vármegyéből értelemszerűen Románia a cél, ahol az infláció miatt kedvezőbb áron lehet elintézni a költekezést. A Hajdu-Bihar Vármegyei Hírportál utánajárt, hogy valóban jobban megéri-e a bevásárlás és a tankolás Romániában, mint idehaza.

Supermarket discounter Lidl
A customer pushes her shopping cart through the aisle of a branch store of supermarket food discounter Lidl in Stuttgart, Germany, 3 March 2015. Photo: Marijan Murat/dpa | usage worldwide   (Photo by Marijan Murat/picture alliance via Getty Images)
Fotó: Shutterstock

 

Jobban megéri Romániában tankolni?

A Haon leszögezte, hogy a román lejt másként váltják az egyes váltóhelyeken, ezért a középárfolyamot vették alapul a cikkükhöz. A 2024. január 11-i középárfolyamon 74,39 forintért lehetett lejt váltani. Emellett a benzinkutakon Romániában január 11-én kevesebbet kértek az üzemanyagért, mint Magyarországon.

A 95-ös benzin esetén így alakultak az árak a határon túl:

  • Lukoil A95 – 6,54 lej/liter
  • Mol EVO – 95 6,62 lej/liter
  • Petrom A95 – 6,65 jel/liter
  • OMV MaxxMotion 95 – 6,72 lej/liter

Ez azt jelenti, hogy még az OMV-kúton sem érte el a 95-ös benzin ára az 500 forintot, miközben Magyarországon az átlagár 561 forint volt. Az ár a dízel esetében is magasabb volt hazánkban.

Ráadásul a magyarországi árak a jövedéki adómérték második lépcsője után, vagyis január 15-től 577,7 forintra nőttek a 95-ös és 606,4 forintra a dízel esetében

– ezt a Holtankoljak is megírta.

Önmagában tehát a tankolás olcsóbb Romániában, azonban a megtett út, illetve az úthasználati díj mellett már nem annyira éri meg bevállalni ezeket a tankoló túrákat.

Kész a lista: ezek most a legolcsóbb benzinkutak Magyarországon – jól jár, aki tankolás előtt tájékozódik

Nagyon nem mindegy, hol tankolunk az üzemanyag-drágulás után. Az átlagárakhoz képest akár 25 forinttal olcsóbban is hozzá lehet jutni az üzemanyag literjéhez.

A január 11-én jegyzett lej-forint árfolyam mellett és az akkori üzemanyagárakkal számolva, ha a romániai OMV árát vetjük össze a magyarországi átlaggal, akkor egy 40 literes autó teletankolása Romániában nagyjából 20 ezer forintba került volna, Magyarország pedig 22 500 forintba. A román árhoz még hozzá kell venni a körülbelül ezer forint értékű egyhetes úthasználati díjat is. Ennek alapján azt lehet mondani, hogy egy hosszabb autózást nem biztos, hogy megér a romániai tankolás.

Megéri Romániában bevásárolni?

A Haon a szupermarketekben történő bevásárlást is összevetette Romániában és Magyarországon. A vizsgálathoz a Lidl, a Penny és a Kaufland januári akciós katalógusait vette alapul a portál.

A tapasztalat elég vegyes képet mutat, változó, hogy bizonyos termékek a határ melyik oldalán olcsóbbak. Például az akciós csirkemellet Magyarország körülbelül 15 százalékkal olcsóbban lehet beszerezni, Romániában viszont az üdítőitalok kerülnek 15-20 százalékkal kevesebbe. A zöldségfélék közül a krumpli a szomszédban sokkal olcsóbb.

Itt az igazság a román gazdasági csodáról – lehet, hogy a bezzegország mindenkit palira vett

Semmiféle különleges teljesítmény nincsen a hazai nyilvánosságban is sokak szemében bezzegországnak tartott Románia elmúlt évtizedben leírt fejlődése mögött. Noha kétségtelen a felzárkózás, amit az unió korábban legszegényebb tagállama elért a 2010-es években, mindez rengeteg hitel, az EU-ban egyedülálló mértékű eladósodás és a több millió vendégmunkás hazautalása nélkül aligha következett volna be.

A nem mindennapos használatra szánt termékek esetében általában 10-15 százalékkal kedvezőbbek az árak Romániában, de a vegyi áruknál a magyar árak akár 20 százalékkal is kisebbek lehetnek.

Ennek alapján azt lehet mondani, hogy előfordulhat olyan eset, hogy Romániában olcsóbb lehet a bevásárlás, de csak akkor, ha nem kell ezért nagyobb távot megtenni. A határ közelében élők számára lehet ez inkább járható alternatíva.

A Haon azt írta, hogy Debrecen még az utolsó sáv, ahonnan megérheti a határon túli bevásárlás.

Egy a határhoz közel élő magyar a lapnak elmondta, hogy gyakran jár át Romániába a határ menti üzletekbe vásárolni az alacsonyabb árak miatt. Hozzátette, hogy hétvégente a parkolókban nagyon sok magyar rendszámot lehet látni. A Haon olvasója elmondta, hogy Romániában főként az alacsonyabb áfa tartja lent az árakat, hozzátette, hogy vannak olyan termékkategóriák, ahol a forgalmi adó mértéke csak 9 százalék. Ennek ellenére azt is fontosnak tartotta, hogy a bevásárlást csak akkor éri meg a határ túloldalán intézni, ha előre tájékozódik valaki az árakról, és szélesebb körű akciók vannak odaát. Az általános fogyasztói kosár összességében valamivel alacsonyabb, mint a magyar, de az utazással elhasznált benzinnel együtt már nem biztos, hogy megéri a túra.

A Haon még kiemelte, hogy 

a határhoz közelebb élők szinte mindig felkeresik a romániai üzleteket, ha a házfelújításhoz szükséges anyagokat keresnek, mivel ezek ára sokkal kedvezőbb, mint itthon.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.