BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vendégmunkások Magyarországon: kiderült, mennyire drágák a Fülöp-szigeteki dolgozók – milliókba kerülnek

Egy ázsiai munkavállalók közvetítésével foglalkozó cég vezetője pontosan elmondta, mennyit fizetnek a magyar vállalatok egy Fülöp-szigeteki vendégmunkásért. Drágának számítanak, és van náluk sokkal olcsóbb külföldi munkaerő.

Elkerülhetetlen a külföldi munkaerő egyre intenzívebb alkalmazása Magyarországon, mivel a következő években folyamatosan csökken a hazai munkaképes lakosság – erről írt a Portfolio. 

Építőipar,építkezés, építőmunkás, munkás  foto: Vémi Zoltán Bp. 2017.07.11.Építőipar,építkezés, építőmunkás, munkás  foto: Vémi Zoltán Bp. 2017.07.11.
Vendégmunkások Magyarországon: kiderült, mennyibe kerül egy Fülöp-szigeteki melós. Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A lap munkavállalói és munkaadói szervezeteket kérdezett meg a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról. Az ázsiai munkavállalók közvetítésével foglalkozó Terendo ügyvezetője azt mondta, hogy ideje volt módosítani az idegenrendészeti törvényen, mert a tizenhat éve íródott jogszabályt meghaladta az idő. „Nem rossz a mostani törvény, de elég sok újdonságot hoz, ami szigorításként értelmezhető” – vélekedett Maier Dávid.

Arról is beszélt, hogy 

rendkívül nehéz idehaza munkaerőt találni a tartósan munkanélküliek között. 

Szerinte ez nem egy tervezhető, járható út a munkaerőt kereső cégek számára, ráadásul a fluktuáció is óriási. Főleg Északkelet- és Kelet-Magyarországon vándorol a munkaerő, sokan pár napot dolgoznak csak, aztán továbbállnak.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke jelezte, hogy évi akár 30-40 ezer dolgozó pótlására is szükség lehet. Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy elég régen világossá vált: igen súlyos a hazai munkaerőhiány mind mennyiségi, mind minőségi értelemben. 

Mindenképpen szükség lesz a külföldi munkaerőre. Hogyha a gazdaság nő, egyre több munkavállalóra lesz szükség

– jegyezte meg.

Maier Dávid ennek kapcsán kitért rá, hogy az elmúlt időszakban közismertté vált a Fülöp-szigeteki munkaerő megbízhatósága, ugyanakkor jó visszajelzéseik vannak a cégekhez közvetített indiai dolgozókról is. Az utóbbiaknál az is előnyös, hogy harmadannyiért tudja őket szerződtetni egy vállalat, mint egy Fülöp-szigeteki munkást. 

Az indiai dolgozók behozatala 350-500 ezer forint, a filippínóké 1,2-1,5 millió forintjába kerül a munkáltatónak

– mutatott rá.

Lerántjuk a leplet: így élnek Magyarországon a Fülöp-szigeteki vendégmunkások

Elárasztják az internetet a Fülöp-szigeteki vendégmunkások hazánkban készült videói. A felvételekről pontosan kiderül, mit dolgoznak, mennyit keresnek és mivel töltik szabadidejüket az ázsiai dolgozók. Szembetűnő egyebek között az is, hogy milyen fiatalok, és mennyire jól érzik magunkat nálunk.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.