Noha az utóbbi időben a Fülöp-szigeteki vendégmunkások hazai foglalkoztatása került a figyelem középpontja, akiknek a száma tavaly év végén elérte már 10 ezret, úgy tűnik, nem állt le a munkaerő-toborzás a legnagyobb populációt kitevő ukránok körében sem. Az ukrajnai üzemeltetésű Állj munkába velünk Magyarországon című Facebook-oldalon két-három naponta jelennek meg új álláshirdetések, amelyekben hazai ipari központokba, főleg Tatabánya és Szekszárd környékére keresnek munkavállalókat.

Kyiv,,Ukraine,-,January,27,,2016:,Old,Factory,For,Concrete
Fotó: Ivan River

Párok jelentkezését várjuk termelési és műszaki operátor munkakörbe

olvasható az egyik álláshirdetésben, itt a munkavégzés helye Tatabánya, 

a kezdő havi fizetés pedig 270–310 ezer forint. 

Ezért cserébe hétfőtől péntekig három műszakban napi nyolc órában kell dolgozni, az elvégzendő feladatok közé tartozik a termékek csomagolása, termelőgépek alapanyagokkal való ellátása, kezelése, folyamatokhoz tartozó adminisztrációs feladatok precíz elvégzése.

Egy másik hirdetésben gépkezelő munkatársat keresnek Budapestre havi nettó 280 ezer forintért. Ugyan ez az összeg is is alacsonynak tűnik a hazai és a pesti átlaghoz képest, úgy már vonzóbb, hogy cserébe ingyenes a Magyarországra történő utazás, a hazautazás, valamint a szállás. A vendégmunkás-foglalkoztatás egyik előnye munkavállalói szempontból, hogy teljes ellátást biztosítanak, ezeknél az álláshirdetéseknél azonban étkezés megtérítését nem látjuk.

Így élnek a Fülöp-szigetekiek Magyarországon

Korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, hogy elárasztják az internetet a Fülöp-szigeteki vendégmunkások hazánkban készült videói. A felvételekről pontosan kiderül, mit dolgoznak, mennyit keresnek, és mivel töltik szabadidejüket az ázsiai dolgozók. Szembetűnő egyebek között az is, hogy milyen fiatalok, és mennyire jól érzik magunkat nálunk.

Többen azt is megosztották, hogy mennyit keresnek. Igen nagy a szórás, egy munkás például azt írta, hogy a Flextronicsnál (vélhetően a zalaegerszegi gyárban) 220 ezer forint volt a havi nettó keresete (a videót még tavaly novemberben töltötte fel), egy másik munkás szerint a Samsungnál ennél nagyobb, 300 és 350 ezer közötti fizetések vannak. 

Többen arról posztolnak, hogy a havi fizetésük 40 ezer peso, ami 6,29 forintos árfolyam mellett 251 ezer forintnak felel meg. A leosztás úgy néz ki, hogy ebből

  • 60 ezret szánnak a családjukra, 
  • 60 ezret költenek a megélhetésre,
  • az összeg másik felét, tehát mintegy 125 ezer forintot pedig félretesznek.

A teljes képhez persze hozzátartozik, hogy a vendégmunkások itteni tartózkodásának költségeit a cégek állják, tehát szállásra, étkezésre, utazásra nem kell költeniük, miután a munkába járás költségeit is megtérítik nekik. Mindezt a felvételek is alátámasztják, amelyekben kiemelik az ingyenes wifit, a közvetítői díjat, illetve a schengeni vízumot, amely további lehetőséget biztosít számukra.