BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bértárgyalás a győri Audinál: továbbra sincs egyezség, új határidőt kell kijelölni

Nem közelednek az álláspontok Győrben: az Audi Hungaria dolgozói szakszervezete szerint a munkáltató „követhetetlen tempóban” tesz bérajánlatokat, a vezetőség viszont azzal érvel, hogy ezúttal az infláció mértékéig tud elmenni. A jelenleg érvényben lévő bérmegállapodás március 31-én lejár az autóipari vállalat és a dolgozók között, az új legkorábban áprilisban születhet meg.

Újabb bértárgyalási fordulót rendeztek a győri Audi Hungariánál, és a munkáltató ezúttal nem érkezett üres kézzel. Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) beszámolójában a vezetőség által tett újabb ajánlatot „követhetetlen tempójúnak” titulálta. A munkáltatói oldal egyértelműsítette, jelenleg az infláció mértékéig tud elmenni. „Ezt a gondolkodást elfogadhatatlannak tartjuk és visszautasítjuk” – reagált rá az AHFSZ.

Bértárgyalás a győri Audinál: továbbra sincs megállapodás, pedig egyre közelebb a határidő / Fotó: Audi Hungaria

Az Audi Hungaria március 25-én átadott bérajánlatának részletei: 

18 hónapos bérmegállapodás (2024. április 1-jétől 2025. szeptember 30-ig) 

  • 2024. április 1-jétől: 6 százalékos alapbéremelés,
  • 2025. április 1-jétől: 1,6 százalékos alapbéremelés.

Egyszeri kifizetésként

  • 2024-ben bruttó 350 ezer forint, a júniusi bérrel júliusban kifizetve,
  • 2025-ben bruttó 200 ezer forint, a júniusi bérrel júliusban kifizetve.

Választható béren kívüli juttatás

  • a 2025-ös és 2026-os évre 500 ezer forint.

A lojalitási bónusz összegét a munkáltató a 2023. évi bérmegállapodásban rögzítettek alapján kívánja biztosítani, kiegészítve a 31. és 32. évre vonatkozóan. Ennek összege 43 500 forint.

A szakszervezet szerint nem lehet tovább terhelni az Audi-dolgozókat Győrben

Munkavállalói részről azt sérelmezik, hogy a választható béren kívüli juttatást leszámítva – amely esetében szintén a szakszervezet engedett –, semmi másban, még a lojalitásbónusz mértékében sem sikerült az autóipari vállalatnak „közelednie” feléjük. 

Az AHFSZ azon az állásponton van, hogy a győri Audi munkatársai mindent megtettek, hogy kivívják a cég elismerését: „Az elmúlt időszakban bebizonyították rendkívüli rugalmasságukat, hozzájárultak, hogy a termelési darabszámok, a hektikusan változó műszakrendek és az új termékek felfutásai biztosítottak legyenek, akár több óra túlmunkát is vállalva.”

Kollégáink terhelhetősége a határához ért!

Hozzátették: a további műszakhosszabbítások már veszélyeztethetik az egészséges és biztonságos munkavégzést.

Audi Hungaria: a jelenlegi bérfejlesztési ütemet nem lehet fenntartani

Németh Kinga, az Audi Hungaria személyügyért és szervezetért felelős igazgatósági tagja a társaság 2023-as pénzügyi eredményeinek bemutatásakor rámutatott: a jelenlegi bérfejlesztési ütemet nem tudják fenntartani: „Konstruktívan dolgozunk azon, hogy minél előbb megállapodás szülessen. Az elmúlt öt évben százszázalékos béremelést valósítottunk meg, de ezt az ütemet nem tudjuk tartani. Arra kell törekednünk, hogy közép- és hosszú távon a termékeink Győrben maradjanak, és a foglalkoztatást biztosítani tudjuk. Megfelelő, elismerő bérezésre törekszünk.” 

A jelenleg érvényben lévő bérmegállapodás március 31-én lejár. A felek megállapodtak, hogy a következő tárgyalási fordulót április 3-án rendezik.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.