BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt a bejelentés: ekkor avatkozik be az üzemanyagárakba a kormány

Továbbra is a régiós középmezőnyben vannak a hazai üzemanyagárak, és ez lehet a fő szempont, amit a kormány figyelembe vesz egy esetleges döntésnél.

„Megállapodása van a kormánynak a Magyar Ásványolaj Szövetséggel, ha kell, beavatkozunk” jelentette ki Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egy budapesti eseményen, ahol a tárcavezetőt az Index kérdezte a kormány szándékairól, miután január eleje óta jócskán megemelkedtek a hazai üzemanyagárak, a literenkénti benzinár 77, a dízelár pedig 68 forinttal kerül többe, ebből 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. A nagyjából 70 forint körüli literenkénti drágulás azt jelenti, hogy egy átlagos, 50 literes tankolás 3500-4000 forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

HMM_002520240118 Eger
Egerben és Hatvanban is piros-fehérre változnak egyes MOL kutak.
Fotó: Huszár Márk HM
Heves Megyei Hírlap
Fotó: Huszar Márk

 A tárcavezető szerint a kormány folyamatosan ellenőrzi az üzemanyagárak alakulását,  

és ha azt tapasztalják, hogy a megállapodás „megtörik”, mivel az árak nincsenek a régiós középmezőnyben, akkor avatkoznak közbe. Egyelőre azonban még nem lehet erről beszélni szerinte.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter még tavaly szeptember 26-án találkozott a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőivel, akikkel abban állapodott meg, hogy havi rendszerességgel kér jelentést az árak nemzetközi és hazai alakulásáról. Úgy tudjuk, hogy ezen megbeszélésen fogalmazta meg azt a kérést feléjük, hogy legalább a régiós középmezőnyben legyenek a hazai üzemanyagárak. A Holtankoljak adatai szerint ez a jövedékiadó-emelés ellenére továbbra is fennáll: 

míg Magyarországon jelenleg 619 forint egy liter benzin, ennél drágább Ausztriában (632 forint) és Szlovákiában (643 forint), olcsóbb Csehországban (600 forint), Horvátországban (601 forint) és Romániában (571 forint).

A gázolaj esetében a magyar 641 forintos ár szintén a középmezőnyben található: Horvátországban 655 forint, Ausztriában 669 forint, Szlovákiában 638 forint, Csehországban pedig 606 forint literje. A szomszédos országok közül a legdrágább gázolaj Szerbiában van, ahol 690 forintot kérnek egy literért.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.