BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A személyi kölcsönök vitték a hátukon a lakossági hitelpiacot

Alig több mint négy százalékkal nőtt egy év alatt a lakossági hitelállomány.

A lakossági hitelek állománya 9759 milliárd forintot ért el március végén, ami meglehetősen visszafogott, 4,2 százalékos emelkedést tükröz az egy évvel korábbi volumenhez képest – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden közzétett adataiból.

Smiling,Mature,Couple,Meeting,With,Bank,Manager,For,Investment.,Mid
Fotó: Shutterstock

Az egyes hiteltermékek közül csak a személyi kölcsönöknél és a babaváró konstrukciónál történt érdemi állománybővülés: a előbbieknél 8,6 százalékkal, 1375,6 milliárd forintra duzzadt a portfólió, az állami támogatás mellett nyújtott babavárónál pedig 8,1 százalékkal, 2100 milliárd forint közelébe nőtt. Mindezek nyomán a személyi kölcsönök részesedése már 14,1 százalékot tett ki márciusban a teljes lakossági hitelportfólióban, a babaváró hitelé pedig elérte a 21,5 százalékot.

A múlt évben csúnyán összezuhant kereslet miatt a lakáshitelek állománya viszont mindössze 3,6 százalékkal – nagyjából 176 milliárd forinttal – nőtt a március végéig számolt egy év alatt, és az idei harmadik hónap végén nem egészen 5100 milliárd forintot tett ki. Ezzel együtt még mindig domináns szerepet játszanak a lakossági piacon, a teljes portfólió 52,2 százalékát adták márciusban. A hitelkártya-követeléseknél szintén igen visszafogott, pár százalékos bővülést mutatott ki az MNB, viszont a folyószámlahitel-portfólió 4,2, a gépjárműhitel-állomány 7, a lombardhitelek mennyisége pedig 35,5 százalékkal csökkent éves összevetésben. (Utóbbinak egyébként nincs nagy jelentősége, az értékpapír-fedezetes lombardhitelek a lakossági ügyfeleknél marginális szerepet játszanak.)

Idén viszont már némileg gyorsulhat a lakossági hitelportfólió növekedésének üteme, hiszen az első negyedévben már érezhetően erősödött a kereslet a lakossági hitelek iránt. A jegybank adatai szerint 2024 első negyedében 265 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket a háztartások, ami jóval több, mint a duplája a 2023 azonos időszakára kimutatottnak. A fogyasztási hiteleknél szerényebb ütemű, de így is markáns növekedés mutatkozott: az összesen 268,4 milliárd forintnyi új szerződés közel 42 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi mennyiséget. Az utóbbi elsősorban a személyi kölcsönök iránti stabilan erős keresletnek köszönhető: ezeknél az első negyedévben csaknem a másfélszeresére, 161,7 milliárd forintra nőtt az új kihelyezések összege. A negyedéves számokat nézve a babaváró piaca sem fest rosszul: bár a három hónap alatt kihelyezett, nem egészen 60 milliárd forint nem számít túl soknak, a 2023 elején kihelyezett 37,4 milliárdnál így is közel 60 százalékkal több.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.