BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brutálisan erős szezon, Fülöp-szigeteki vendégmunkások és 8-10 százalékos drágulás – ilyen lesz idén a balatoni nyár

Nem lesz probléma idén a munkaerő megtalálása a Balatonon, ahol a vendégmunkások megjelenése mellett az építőipar gondjai is hozzájárulnak ahhoz, az elmúlt évekre jellemző óriási munkaerőhiány megszűnjön. Ez pedig jó hír az árak szempontjából is, szinte biztos, hogy véget ér az elmúlt évek eszeveszett drágulása.

„Ha valaki talpon akar maradni, és ki akar nyitni, akkor kénytelen azt a sokszor elrugaszkodott bért kifizetni, ami a munkaerőpiacon kialakult. De ez jelentősen változott, konszolidálódott helyzet 2022-höz képest” – mondta a Világgazdaságnak Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke, akit az idei balatoni munkaerőpiaci helyzetről kérdeztünk. az elmúlt két évben a munkaerőhiány és a jelentős áremelkedés egyszerre sújtotta a nyári időszakban az ország első számú turisztikai célpontjának számító magyar tengert. Tavaly például a 20-30 százalékot is elérte a drágulás mértéke. Ám ez már múlt. 

Siofok,,Hungary,-,July,30.,2016:,Huge,Crowd,In,The
Brutálisan erős szezon, Fülöp-szigeteki vendégmunkások és 8-10 százalékos áremelkedés – ilyen lesz idén a balatoni nyár / Fotó: Shutterstock

 

Jelentősen enyhült a munkaerőhiány, a vendégmunkásoknak is köszönhetően

Kovács László szerint a Covid vége felé 2022-ben volt a legnagyobb a munkaerőhiány a magyar tengernél, amikor a lezárások hatására nagyon sokan otthagyták a szakmát, és átmentek más ágazatokba, például az építőiparba. Most azonban fordult a kocka, és az építőipar gyengélkedik, így az ott dolgozók vissza tudnak menni a vendéglátás és szállodaipar területére. Kovács László szerint ez túl jelentős könnyítés a tulajdonosoknak, hogy megkönnyítették idehaza a harmadik országbeli vendégmunkások alkalmazását, ami a turizmus számára is mentőövet jelent.

Tudok olyan szállodáról, ahol 50 szingapúri és indiai alkalmazott dolgozik

– árulta az MVI elnöke, hozzátette, hogy nem drágábbak, mint a magyarok, ráadásul akarnak és jó minőségben dolgoznak. Ezzel együtt elismerte, hogy bonyolultabb velük szerződést kötni, mint a magyarokkal, de léteznek közvetítő cégek, így a nagyobb vállalatoknál ez nagyon jól működik. Hangsúlyozta, a munkaerőpiacon nincs olyan probléma, mint két évvel ezelőtt, de az tény, hogy bizonyos területeken, ahol szakértelem is kell, mint a szakács- vagy cukrászfronton, ott nem megoldás a külföldi munkavállaló. Arra a kérdésre, hogy találkozunk-e Fülöp-szigeteki vendégmunkásokkal a Balatonon idén nyáron, azt mondta, hogy biztosan, nem feltétlenül mint dolgozóval, hanem lehet, hogy mint vendéggel.

Maximum 8-10 százalékos áremelkedés lehet idén

Kovács László a várható drágulással kapcsolatban azt mondta, hogy azok a tényezők, amelyek hajtották felfelé az árakat az elmúlt két évben, egyre kevésbé vannak jelen. Az alapanyagköltségek és az energiaárak is mérséklődtek, a harmadik, ami szintén fontos tényező, a munkaerőköltség, illetve a bérigény, az viszont nem állt meg.

Idén 8-10 százalékos lehet az áremelkedés mértéke, az MVI elnöke szerint, ennél nagyobbat nem fogad el már a piac, ugyanis aki ennél többet emel, az biztosan nem jár jól.

Béroldalról úgy látja, hogy sokan kénytelenek lesznek lejjebb adni a fizetési igényükből. A legnagyobb hazai álláskereső portálon 600-800 ezer forint közötti nettó bérért is keresnek felszolgálókat, de Kovács László szerint nem ez az általános bérszínvonal, legfeljebb a szezonális üzletekre lehet a jellemző. A problémát abban látja, hogy sok helyen beígérnek olyan jövedelmet, amelyet valószínűleg az első hónapban még ki tudnak fizetni, de ha csökken az érdeklődés az adott étterem iránt, a következő hónapban lehet, hogy inkább bezár. „Lehet követelni, de azok a munkavállalók, akik ilyen követeléssel állnak elő, lehet, hogy egy-két hónap után utcára kerülnek, mert képtelen azt a bérigényt az üzlet kitermelni” – mondta az MVI elnöke.

Nagyon erős lehet az idei szezon

Nagyon jó szezonra számít idén Csapody Balázs, a Kistücsök étterem tulajdonosa. A Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke szerint egyelőre sokkal jobban alakul a szezonkezdet, mint várták.

Úgy érzem, hogy a Balatonnak szépen kialakul egy rajongótábora, akik nem mást keresnek, hanem a Balatont. A balatoni érzést, az ízeket, illetve mindent, amitől egyedi

– vélekedett Csapody Balázs, hozzátéve, hogy egyre szélesebb az a közönség, akik nemcsak a fő szezonban, hanem egész évben felkeresik magyar tengert. Épp ebben látja a javulást, ugyanis egyre inkább négy évszakossá válik, mint mondta a „Balaton nagyon jó úton jár”.

Arról is beszélt, egyre kevésbé érzékeli a munkaerőhiányt, személyesen is azt tapasztalja, hogy nagyon sokan szivárognak vissza a vendéglátás területére, főleg olyanok, akik a Covid alatt elfordultak a szakmától. 

„A mi éttermünkbe is folyamatos a jelentkezés, úgyhogy nem tudok munkaerőhiányról beszámolni” – mondta. Ami a béreket illeti, szerinte nincs min meglepődni, teljesen normális, hogy ma sokkal magasabbak a bérek, mint öt évvel ezelőtt. „Az a jó, ha zárkóznak fel a bérek, mert ezzel párhuzamosan a szolgáltatás színvonala is emelkedik.” 

Az már kérdés, hogy ez mit okoz az árakkal, de Csapody Balázs szerint minimális drágulás várható idén, olyan mértékűre biztosan nem kell számítani, mint amit az elmúlt években láttunk.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.