BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Gourmet fesztivál

Bisztrósodik a gourmet világszerte, és visszatérnek a színre a nők

A női energiákra, a nők szerepére fókuszál a sétáló országkóstolóként beharangozott MBH Bank Gourmet fesztivál, amelyet idén május utolsó hétvégéjén rendhagyó gyereknappal, és minden korábbinál több vidéki éttermi kiállítóval hirdettek meg.

Sikeres, innovatív  hazai vállalkozásokat mutat be, ráadásul idén az inspiráló nőket helyezi a középpontba, ezért is vállalta el az MBH Bank, az ország második legnagyobb pénzintézete az esemény fővédnökségét már második alkalommal – hangsúlyozta a Gourmet fesztivál hétfői sajtótájékoztatóján Kutas István, a bank kommunikációs igazgatója.

Gourmet fesztivál
Inspiráló nők a főszerepben: Fekete Zsóka mangalicatenyésztőt (középen) és  Ormós Gabriella péket kérdezi  Jókuti András / Fotó: Sándor Tünde

A 2024-es Gourmet fesztivál az inspiráló női energiákra fókuszál, amihez három nagykövet társult Fekete Zsóka mangalicatenyésztő, Ormós Gabriella pék és Ötvös Zsuzsanna gasztroblogger, cukrász személyében. Ők a gasztronómia különböző területein tevékenykednek, de mindhármuk szakmai útja és sikere inspiráló és példaértékű.

A nagykövetek mellett a fesztiválon 

igyekeznek a hazai gasztronómia további női szereplőit is bemutatni.

Újdonság, hogy az idén május 24–26-ra meghirdetett rendezvényen a vasárnapi zárónap családi nappá alakul, ahol a gyereknapra tekintettel 18 éves korig ingyen léphetnek be a legfiatalabb családtagok is, a kiállítók pedig ajándékokkal készülnek a gyerekeknek.

A fesztivál központja, a Gourmet Akadémia is a gyerekekre fókuszál aznap, ekkor a tésztafőzés, fagyikészítés és kekszsütés lesz a workshopok témája ezért.

Gourmet fesztivál
Klasszikus hájas tészta: visszanyúlnak a gyökerekhez, az ízek és az alapanyagok révén is idén / Fotó: Sándor Tünde

Helyszín idén is a Millenáris Park, idén már 13. alkalommal. Mint Dankó Virág,a Millenáris igazgatója elmondta:

évről évre keresik az újdonságokat, amivel többet adhatnak a közönségnek. A Millenáris tavaly elnyerte Budapest legjobb rendezvényhelyszíne közönségdíjat, a budai fesztivál pedig Magyarország kedvenc gourmet fesztiválja címet.

Közülük kerülnek ki a jövő Michelin-csillagos séfjei: Budán fesztiváloznak a csúcsgasztronómia hazai képviselői

Félszáz vidéki és fővárosi étterem, valamint tucatnyi cukrászda vesz részt a tizenegyedik alkalommal megnyílt Gourmet Fesztiválon. A minden évben más tematika köré szerveződő csúcsgasztronómiai eseményen ezúttal az új generáció képviselői teszik le az asztalra névjegyüket.

A témaválasztás kapcsán Nemes Richárd, a Gourmet fesztivál főszervezője hangsúlyozta, hogy általános törekvés a hazai gasztronómiában, hogy minél több nő jusson szerephez A rendezvény egyik nagykövete, Ormós Gabriella úgy fogalmazott, hogy 

a gasztronómia nem a versengésről, hanem az együttműködésről szól, a nők pedig igazából visszatérnek a színre, hiszen mindig is jelen voltak a konyhában,

most hozzá tudnak tenni valamit a fesztiválhoz is. Csak fizikai okai vannak, hogy az elmúlt évszázadban ennyire elférfiasodott a szakma, hangsúlyozta a sikeres pékség tulajdonosa.

Gourmet fesztivál
A két nagykövet mixe a sajtótájékoztatóra: eper sós mangalica szalonnával / Fotó: Sándor Tünde

Nemcsak a hagyományos felállásban, hanem az alapanyagokkal is visszanyúlnak a 100-150 évvel korábbi gyökerekhez.

Bisztrósodik a gourmet nem csak a fine diningre koncentrál, 

a gasztronómiai kínálat jó értelemben lefelé nyílik szét és elindult a comfort food irányába 

– mondta Nemes Richárd.

A fesztivál altémája idén a pénztárcabarát étel lesz, aminek jegyében megkértek minden résztvevőt, hogy legyen a kínálatában legalább egy olyan étel, aminek az ára nem éri el a 2500 forintot – tudtuk meg.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.