BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kétszer annyit költünk bankkártyás vásárlásnál, mint öt évvel ezelőtt

Naponta átlagosan 450 ezret fizetnek a vásárlók egy-egy kereskedőnél bankkártyával. Már csak a kereskedők harmada küzd azért, hogy legalább napi 1000 forintos kártyás forgalmat felmutassanak. A forgalom ugyan koncentrálódik, a legnagyobb kereskedők átlagos napi forgalma 14 százalékot esett az elmúlt két évben.

Naponta közel 450 ezer forintot, negyedévente több mint 40 millió forintot fizetnek ki a vásárlók bankkártyával egy-egy kereskedőnél. Öt évvel ezelőtt a kereskedők több mint felénél még a napi ezer forintot sem érte el a bankkártyás vásárlás átlagos összege – mondta Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Customer,Using,Credit,Card,For,Payment,To,Owner,At,Cafe
Egyre többet költenek a bankkártyások / Fotó: Shutterstock

A kártyaelfogadás egyre jobb üzletnek számít.

A 97,6 ezer kereskedőnek alig több, mint harmadánál van 1 millió alatt a bankkártyás forgalom negyedévente.

A szakértő szerint öt évvel ezelőtt a kereskedők 94 százalékának elérhetetlennek tűnt a havi tízmillió forintnál magasabb vásárlási érték. Ma már 12 százalékuk 25 millió forint feletti negyedéves bankkártyás forgalmat tud felmutatni.

Havi 100 millió lett a bűvös határ

Nőtt azoknak a kártyaelfogadó kereskedőknek a köre, amelyek közel 100 millió forintos bankkártyás forgalmat bonyolítanak le havonta. A 25-től 250 millió forintos negyedéves forgalmat felmutató kereskedők részaránya öt év alatt több mint duplájára emelkedett.

A bankkártyás forgalom 70-74 százalékát továbbra is a legnagyobb kereskedők adják.

2013 elején 154 olyan bankkártya-elfogadó volt Magyarországon, ahol a negyedéves forgalom meghaladta a 250 millió forintot. 2018 végén már közel 400, tavaly a második negyedévben pedig a 800-as határt is elérte – tette hozzá Gergely Péter.

Nem végletesen koncentrálódik a piac

Egy-egy nagy forgalmú kereskedő ma átlagosan 14 százalékkal kisebb, 42,4 milliós átlagos napi bankkártyás forgalmat tud felmutatni. Ez a forgalom 2021 elején a top kereskedőknél 49,1 millió forint volt.

A pénzügyi szakértő szerint bár a forgalom koncentrálódik, a legnagyobb kereskedők átlagos napi forgalma 14 százalékot esett az elmúlt két évben. 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.