BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Lake,Balaton,With,Lots,Of,Sailboats,From,Tihany,Village,In

Stagnálnak a balatoni ingatlanárak

Nem nagyon változtak a balatoni ingatlanárak a tavalyi év azonos időszakához képest. A meghirdetett ingatlanok kínálata azonban nőtt, az északi parton közel 23, a déli parton 10 százalékkal.

Stagnálnak a balatoni ingatlanok négyzetméterárai. Az idén májusi árak közel azonosak, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. Az ingatlanok kínálata azonban harmadával nőtt az előző évhez képest – írja a Money.hu.

stagnál
Stagnálnak a balatoni ingatlanárak / Fotó: Csontos András

A négyzetméterárak változatos képet mutatnak. A parti ingatlanoknál idén is mélyen a zsebbe kell nyúlni. A felkapott településeken, mint

Balatonfüred, Tihany, Siófok és Zamárdi, továbbra is 1,1–1,6 millió forint az átlagos négyzetméterár.

Idén májusban ehhez a körhöz csatlakozott Felsőörs, ahol közel a duplájukra, 956 ezer forintra nőttek a négyzetméterárak. Balatonakalin pedig 32 százalékos a drágulás, azaz négyzetméterenként több mint 1,1 millió forintot kell fizetni. 

Hegymagason közel a felére, 46 százalékkal, Szentantalfán 41 százalékkal, Lesencetomajon pedig 15 százalékkal csökkentek az ingatlanárak. Ezt azt mutatja, hogy a tótól távolabb megfizethetőbbek a nyaralók.

Kedvező alkupozíciók alakultak ki, különösen az északi part kevésbé ismert településein. Ezzel együtt a déli parton, a tótól kicsit távolabb eső területeken is egyre több megfizethető ingatlan található

– nyilatkozta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a Money.hu-nak.

Siójuton 437 ezerről 315 ezer, Kerekin 575 ezerről 349 ezer, Balatonújlakon pedig 428 ezerről 384 ezer forintra csökkentek a négyzetméterárak, ami átlagosan közel 38 százalékos esés. 

Az északi parton eladó ingatlanok száma közel 23 százalékkal, a déli parton pedig több mint 10 százalékkal emelkedett. A nyaralók vásárlása piaci kamatozású lakáshitellel finanszírozható, a támogatott hitelek nem használhatók fel erre a célra. Vásárláskor kiemelten fontos szempont az ingatlan besorolása, mert a bankok kevésbé hitelezik a nyaralóbesorolású ingatlanokat – emelte ki Korponai Levente, a Money.hu vezetője.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.