BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiányzott a hosszú hétvégék jótékony hatása a szálláshelyeken

Hiányoztak az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék áprilisban a turizmusban, ezért a szálláshelyeken a vendégek száma 1,3 százalékkal, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,9, a külföldivendég-éjszakáké 0,9 százalékkal mérséklődött. Az év első harmadában a plusz maradt, a belföldi vendégek által a turisztikai szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 4,8, a külföldieké 10 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit a Központi Statisztikai Hivatal szerdai gyorsjelentése szerint.

Az áprilisi csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban – összegezték a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai gyorsjelentésének tartalmát, mely szerint ekkor a vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

szálláshelyek
Az év elején lendületesen nőtt, most kicsit megtört a vendégforgalom (Fotó: Shutterstock)

A turisztikai szálláshelyeken 1,2 millió vendég mintegy 2,9 millió vendégéjszakát töltött el 2024 áprilisában, amikor 

  • a belföldivendég-éjszakák száma 8,9, 
  • a külföldi vendégeké 0,9 százalékkal mérséklődött.

 Az év első négy hónapjában

  • a  belföldi vendégek által a turisztikai szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 4,8, 
  • a külföldieké 10 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

Idén a nagypéntektől húsvéthétfőig tartó négy napból három márciusra esett,

illetve az előző évvel ellentétben május elsejéhez nem kapcsolódott hosszú hétvége.

Minden szálláshelytípusban csökkent a forgalom: a kereskedelmi szálláshelyeken 5,5 százalékkal, a magán- és egyéb szálláshelyeken 2,7 százalékkal kevesebb vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

Mi történt a belföldi vendégekkel?

A belföldi vendégek száma 5,5, a vendégéjszakáké 8,9 százalékkal kisebb volt az előző év azonos havinál. 

A vendégek száma 598 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,3 millió volt a turisztikai szálláshelyeken, ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 434 ezer vendéget és 952 ezer vendégéjszakát könyveltek el.

A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 12 százalékkal maradt el a 2023. áprilisitól. 

A belföldivendég-éjszakák száma a Bük–Sárvár turisztikai térségben bővült a legnagyobb mértékben (14 százalékkal), illetve Tokaj és Nyíregyháza térségében csökkent a leginkább (22 százalékkal) az előző év azonos időszakához képest. Budapesten 8,2 százalékkal emelkedett, a Balatonnál 8,9 százalékkal visszaesett a turisztikai szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma.

 

Több külföldi vendég jött rövidebb időre

A külföldi vendégek száma 3,2 százalékkal bővült, a vendégéjszakáké 0,9 százalékkal mérséklődött az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 609 ezer vendég közel 1,6 millió vendégéjszakát töltött el, közülük 433 ezer vendéget és 1,1 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. 

A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 5,5 százalékkal nőtt 2023 áprilisához mérten. A külföldivendég-éjszakák száma a legerőteljesebben Debrecen és térségében bővült (26 százalékkal), a leginkább pedig (51 százalékkal) Gyula és térségében esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva. Budapesten 4,2 százalékkal nőtt, a Balatonnál 6,7 százalékkal csökkent a turisztikai szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma.

Az árbevétel ugyanakkor nem csökkent áprilisban.

A turisztikai szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 69,2 milliárd forint volt, a folyó áron 3,6 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 5,6 százalékkal kevesebbet, közel 3,0 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a turisztikai szálláshelyeken az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Hogyan alakult az év első harmada?

A turisztikai szálláshelyeken 7,7 százalékkal több, összesen mintegy 10 millió vendégéjszakát rögzítettek:

  • a belföldi vendégek 4,8, 
  • a külföldiek 10 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken.

 

 

NGM: a turizmus a magyar gazdaság stratégiai fontosságú ágazata

Közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) emlékeztet: az első négy hónapból kilógó áprilisi adatokat az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék alakulása befolyásolta, miután idén a húsvéti négynapos hosszú hétvégének mindössze egy napja esett áprilisra, miközben a tavalyi évvel ellentétben a május 1-jéhez nem kapcsolódott hosszú hétvége. Mindezt figyelembe véve az áprilisban látott teljesítmény továbbra is a turisztikai kereslet érdemi növekedését jelzi, ezt támasztja alá a májusi pünkösdi hétvége vendégforgalma is, ugyanis a vendégéjszakák száma ezen az ünnepen 6 százalékos növekedést produkált.

Az NGM rámutatott: a turizmus a magyar gazdaság stratégiai fontosságú ágazata, amely 

a GDP több mint 10 százalékát biztosítja és közvetlen vagy közvetett módon 400 ezer embernek biztosít megélhetést.

A turisztikai fogyasztás az idei év első négy hónapjában tapasztalt bővülése jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy 2024-ben a kormány újraindítsa, 2025-ben pedig tovább emelje a gazdasági növekedés ütemét. A kormány célja, hogy tovább fokozza az ágazat teljesítményét, ennek érdekében 15 milliárd forintból indított ágazati programokat.

Töretlen a vendégforgalom brutális növekedése

Tovább folytatódott a vendégforgalom növekedése, februárban a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest – közölte a mai turisztikai szálláshelyi gyorsjelentésben a KSH. A szálláshelyek árbevétele folyó áron 21 százalékkal nagyobb volt februárban az egy évvel korábbinál. Csaknem harmadával több külföldi turista érkezett Magyarországra, ezzel is folytatódott az évindító látványos bővülés az ágazatban.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.