BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A tervezettnél több családot támogat a napenergia-program

Több családot támogat a Napenergia Plusz Program az előzetesen kalkuláltnál – jelentette be az Energiaügyi Minisztérium. A 75,8 milliárd forint támogatásból eddig több mint 18 ezer családnak 62 milliárdot ítéltek meg.

A tervezettnél több, 15231 támogatási kérelem befogadásáról született döntés a modern napelemes rendszerek telepítését ösztöntő pályázaton hétfő estig – jelentette be Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium. A program több mint 62 milliárd forintból valósult meg.

tervezett
A tervezettnél több család kapott támogatást / Fotó: Németh András Péter/ Szabad Föld

 

75,8 milliárd forint a napenergia-programra

Az év elején közzétett felhívás az ingatlanonként ötmillió forint maximális állami hozzájárulással számolva 15 160 projektet jelzett előre.  

A eddig jóváhagyott kérelmek száma ezt a számot a hétfői nappal meghaladta, jelenleg az átlagos támogatási igény pedig 4-4,1 millió forint 

– írták. 

A 75,8 milliárd forintos eredeti keretösszegből eddig több mint 18 ezer családtól vállalhatja át az állam a napelem és energiatároló beszerzési és felszerelési költségeinek kétharmadát – ismertette az EM.

Május végén megindultak a kifizetések

A Napenergia Plusz Programban februárban születtek meg az első támogatói döntések, május végén pedig a kifizetések is megindultak. A benyújtott, de mostanáig el nem bírált kérelmekben további, közel 10 milliárd forint igény érkezett már be, ezek feldolgozása folyamatosan zajlik. A program folytatása várhatóan még idén elérhetővé válik. A tíz évnél régebben üzembe helyezett napelemes rendszerek mellé támogatással vásárolhatnak majd korszerű energiatárolót a háztartások.

A kormány a jelenleg futó programokban összesen 200 milliárd forinttal segíti a családokat és vállalkozásokat a termelésében és tárolásában. A vállalatoknak szóló pályázat 62 milliárdos keretösszegéből a nyertesek 2026 tavaszára hússzorosára, 400 megawatt fölé növelhetik a hazai ipari energiatárolói kapacitást.

A minisztérium hangsúlyozta: a zöldenergia előállítása és tárolása erősíti Magyarország energiaszuverenitását és ellátásbiztonságát, a családok és a vállalatok önellátási képességét, valamint csökkenti a rezsiterheket azoknál, akik a tisztán megtermelt áramot helyben felhasználják.

 

MFB ESG
 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.