BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepő, de a magyar állami vállalatoknál a női vezetők aránya megközelíti az uniós kvótát

A nyilvánosan működő részvénytársaságok vezetői pozícióinak 40 százalékát nőknek kell betölteniük 2026-ra. A tőzsdén jegyezett vállalatoknak biztosítaniuk kell azt is, hogy felső vezetői pozíciók esetében ez az arány 33 százalék legyen. Magyarországon ez 30 százalék körüli az állami vállalatok esetében.

Nőknek kell betölteniük 2026-ra a nyilvánosan működő részvénytársaságok vezetői pozícióinak 40 százalékát mondta Túri Anikó, a Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára szombaton Tarcalon az iconFeszt gazdaságpolitikai konferencia és fesztiválon.

KENYERES Kinga; MAGER Andrea; HEGEDÜS Éva; TÚRI Anikó
Túri Anikó beszél, mellette balról Kenyeres Kinga, Mager Andrea, Hegedűs Éva  / Fotó: Czeglédi Zsolt

Az uniós rendelkezések előírják: a tőzsdén jegyezett vállalatoknak biztosítaniuk kell azt is, hogy felső vezetői pozíciók esetében ez az arány 33 százalék legyen.

Az uniós szabályozás 2026-ban lép életbe, de az átültetését ez év végig meg kell tenni.

Ez az arány ma Magyarországon 30 százalék körüli az állami vállalatok esetében, azaz ennyi női vezető biztosan van kvóta nélkül is.

 A tendenciát figyelembe véve nem okoz gondot a hazai vállalatoknak ez a rendelkezés jelezte.

A rendezvényen, amelyen olyan témák szerepeltek, mint a család és a munka kapcsolata vagy a gyermekvállalás kérdése, Túri Anikó mellett 

  • Hegedűs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója, 
  • Máger Andrea, a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint 
  • Kenyeres Kinga, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. vezérigazgatója mondta el véleményét és számolt be tapasztalatairól.
    Szintén változás, hogy legkésőbb 2026-ra a cégek mondják meg, hogy a meghirdetett pozícióban mennyit lehet keresni, nem tehetik fel a jelentkezőnek az izzasztó kérdést a korábbi fizetéséről – írta korábban a Világgazdaság. Az uniós irányelvtől azt várják, hogy a tagállamokban csökkenjenek az egyenlőtlenségek a nők és a férfiak bérezése között, a szakmán belül azonban van, aki kétkeve fogadja az előírásokat. 

Foci-Eb 2024: a dán férfi labdarúgó-válogatott a női focistáknak ajánlotta fel a fizetésemelését

Hosszú évek óta problémát okoz a nemek közti fizetési különbség, és ez így van a labdarúgó-válogatottak női és férfi tagjai között is. Egyre több ország próbál ezen változtatni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.