BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beiskolázási támogatás: már igényelhető a családok életét megkönnyítő hozzájárulás, mutatjuk, mennyi

Alig ért véget az idei tanév, sokaknak már a következő iskolai évkezdéssel kapcsolatos költségeken fő a feje. A szülők évente tízezres nagyságrendű összeget hagynak a boltokban tanszerekre és egyéb iskolai felszerelésekre, miközben sokan nem tudják, hogy az önkormányzatok is hozzájárulnak a kiadásokhoz. Mutatjuk, hol milyen összegű beiskolázási támogatás igényelhető.

Új tolltartó, új ceruzák, táska, füzetek, tornazsák, körzők és vonalzók, csak néhány felszerelés, amit évről-évre megvásárolnak a szülők nyár végén, iskolakezdés előtt. Mindez, különösen a többgyermekeseknél súlyos tízezrekkel is megterhelheti a családok kasszáját az év ezen szakaszában. Sokan nem tudnak arról, hogy az önkormányzatok a beiskolázási támogatás formájában, jellemzően egy néhány ezer forintos összeggel vagy utalvánnyal igyekeznek hozzájárulni a családok kiadásaihoz.

beiskolázási támogatás
A beiskolázási támogatás összege önkormányzatonként eltérő / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Hol és milyen feltételekkel igényelhető a beiskolázási támogatás?

Egy új iskolatáska akár 30 ezer forintba is kerülhet, a tolltartók árai 3 ezer forintnál indulnak, a tornafelszerelés pedig cipővel, tornaruhával, kulaccsal és tornazsákkal együtt akár szintén több tízezer forint lehet . Éppen ezért az iskolakezdést – bár még távolinak tűnhet – számos önkormányzat támogatja kisebb-nagyobb összegekkel, és a szeptemberi családi pótlék is hamarabb, már augusztus közepén megérkezik a családok bankszámlájára.

Iskolakezdési támogatást általában június közepétől szeptember közepéig van lehetőségük igényelni azoknak a családoknak, akik rászorulnak a jellemzően 5–10 ezer forintos, de önkormányzatonként eltérő összegre vagy utalványra, amit az iskoláskorú gyerekeik tanszereire költhetnek – írja az Eduline. Egyes budapesti és vidéki önkormányzatok már nyilvánosságra is hozták, milyen feltételekkel és mekkora összegre lehetnek jogosultak a családok.

Budapest több kerületében már elérhetőek a felhívások

Budapest XIII. kerületének önkormányzatához 

június 15. és szeptember 15. között lehet benyújtani a kérelmet a gyerekenként összesen 10 ezer forint értékű, két darab 5 ezer forintos utalványra,

amelyeket a kijelölt kerületi üzletekben vásárolhatnak le.

A támogatásnak ebben a kerületben nincsenek különösebb feltételei, ezt a szociális juttatást minden iskoláskorú gyereket nevelő, bejelentett kerületi lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen is a kerületben élő lakó igényelheti, a Budapest13 Smart City applikáción keresztül, vagy papíralapon egy nyomtatvány kitöltésével.

Óbudán a jövedelem függvényében jár a támogatás

A főváros III. kerületében, Óbudán

  • az általános iskolások 10 ezer,
  • a középiskolások 15 ezer,
  • a felsőoktatásban tanulók pedig 17 ezer

forint összegű beiskolázási támogatásban részesülhetnek a nappali tagozatos, 23 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben nem részesülő diákok. A támogatás további feltétele ugyanakkor, hogy a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 110 ezer forintot, egyedülálló szülő esetén a 130 ezer forintot. A kérelmet augusztus 21. és november 30. között lehet benyújtani.

Újpesten augusztustól lehet igényelni hozzájárulást

Szintén várni kell még néhány hetet a kérelem benyújtásával a IV. kerületben is. Itt 

augusztus 1. és szeptember 30. között igényelhetnek egy egyszeri 15 ezer forintos összeget a 6. életévüket betöltött általános iskolást, a 18. évnél fiatalabb közép- vagy szakiskolást, és a 23. életévét még be nem töltött, önálló keresettel nem rendelkező, nappali tagozatos felsőoktatásban tanulót nevelő családok. 

Újpesten az a szülő vagy törvényes képviselő igényelhet beiskolázási támogatást, akinek a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg

  • 2 fős család esetében a helyi jövedelemalap 300 százalékát, azaz 143 640 forintot, 
  • 3 vagy ennél több fős család esetében a helyi jövedelemalap 250 százalékát, vagyis 119 700 forintot.

Mi a helyzet Erzsébetvárosban?

Az augusztus–szeptemberi hónapokban kérvényezhető támogatás a VII. kerületben, Erzsébetvárosban is. Ennek összege évente egy alkalommal

  • 1. osztályos tanuló esetén 20 ezer forint,
  • 2–4. osztályos tanuló esetén 25 ezer forint,
  • 5. osztálytól a nappali tagozaton tanulmányokat folytató diákok, hallgatók 23 éves koráig 30 ezer forint.

A támogatást a kerületben bejelentett lakcímmel rendelkező és életvitelszerűen ott élő családok igényelhetik, ahol az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 131 ezer forintot, a főiskolai vagy egyetemi hallgató pedig nem rendelkezik önálló keresettel, és nappali tagozatos tanulmányokat folytat.

Vidéken is igényelhető már a támogatás

Néhány vidéki önkormányzat is elkezdte nyilvánosságra hozni az iskolakezdési támogatás feltételeit. Szegeden például szeptember 15-ig kérhetik a beiskolázási támogatást a szülők, amelynek összege gyerekenként 20 ezer forint. A támogatást minden olyan általános iskolás korú gyereket nevelő család megkaphatja, ahol a család egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg a nettó 390 ezer forintot.

A Hajdú-Bihar vármegyei Derecskén az önkormányzat egy 10 ezer forint értékű utalvánnyal járul hozzá az 1-8. osztályos diákok iskolakezdéséhez. Itt az a feltétel, hogy a tanköteles korú gyermek bejelentett lakóhellyel rendelkezzen Derecskén és a tanulmányait magyarországi székhelyű általános iskolában kezdje meg az adott évben. A beiskolázási támogatás itt formanyomtatványon igényelhető június 1. és július 31. között.

Az önkormányzatok mellett némelyik munkáltató is ad támogatást

A nyár folyamán várhatóan számos további önkormányzat hozza majd nyilvánosságra a beiskolázási támogatások igénylésének részleteit, ezért a nyári szünidő alatt is jó figyelni a honlapjaikat. Iskolakezdési támogatást egyébként számos esetben a munkáltatók is adnak, ezért érdemes náluk is érdeklődni ennek elérhetőségéről és részleteiről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.