BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre több az orosz lakásvásárló Budapesten, a legtöbb külföldi vevő viszont még mindig kínai

Terézváros és Erzsébetváros az orosz ingatlanvásárlók kedvence a budapesti lakáspiacon, ahol tovább erősödött a háborúban álló nemzet polgárainak a jelenléte. Egyelőre – és továbbra is – toronymagasan vezetnek a kínaiak a külföldi, nem uniós állampolgárok körében. A teljes éves ingatlan-adásvételi tranzakciószám 3 százalékát adják a külön engedéllyel vásárló külföldiek. Az idei forgalom élénkülést jelez, a pandémia évéhez képest már 36 százalékkal emelkedett a speciális külföldi vevők száma Magyarországon. Az ukránoké mindeközben csökkent.

Erősödött a külföldi állampolgárok jelenléte a magyar ingatlanpiacon 2023-ban, 2024-ben pedig további élénkülés várható mind a hazai, mind más nemzetek befektetői felől a Duna House közlése szerint.

kínai vevők
Kínai vevők vannak még többségben, de nagyot ugrott az orosz befektetők száma Budapesten / Fotó: Shutterstock

A Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai és a Duna House által becsült tavalyi tranzakciószámok alapján tavaly 3 százalékos arányban, egy évvel korábban pedig 2 százalékkal képviselték magukat a magyar ingatlanokat érintő adásvételekben az Európai Unión kívüli állampolgárok.

A Miniszterelnökség által közzétett statisztika alapján 

2023-ban 2981 esetben nyújtottak be ingatlanszerzés iránti kérelmet az erre kötelezett külföldiek.

Engedély nélkül vásárolhatnak ingatlant Magyarországon 

  • az Európai Unió, 
  • az Európai Gazdasági Térség tagállamai, valamint 
  • Svájc állampolgárai.

Az unión belüli nemzetiségek ingatlanszerzéséről nincsenek pontos statisztikák, de a Duna House szakértőinek tapasztalatai alapján

továbbra is a német, holland és osztrák állampolgárok a legaktívabbak a hazai ingatlanpiacon

– mutatott rá Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

Több a külföldi vásárló

A Miniszterelnökség által közzétett statisztika szerint a 2023-as évben benyújtott ingatlanszerzési kérelmek száma 18 százalékkal meghaladta a 2022-es év adatait, sőt 10 százalékkal még a 2021-est is túlszárnyalta. A külföldiek ingatlanszerzése szempontjából leggyengébbnek számító 2020-as év adataihoz képest 2023-ban 36 százalékos emelkedést mutatott a benyújtott kérelmek száma.

A kínaiak a  XIII. és a X. kerületet kedvelik elsősorban Budapesten, a tavalyi itt vásárolt ingatlanok 13 százaléka az előbbi, 11 százaléka az utóbbi városrészben található.

Ingatlanszerzés iránti kérelem megoszlása
 

A háborúban álló nemzetiségek közül 

  • az orosz vásárlók aktivitása emelkedett 2023-ban az előző év adataihoz képest, 
  • az ukrán állampolgárok ingatlanszerzése 7 százalékkal mérséklődött a 2022-es adatokhoz viszonyítva tavaly, ennek ellenére a 2022-es negyedik helyről 2023-ban a harmadikra léptek előre az engedéllyel vásárló külföldi vevők körében.

Az ukrán állampolgárok zömében a főváros IX. kerületét preferálták, ahol 9 százalékuk vásárolt, de keresett volt még körükben a nyíregyházi lokáció is: a teljes ukrán vevőkör 8 százaléka ott szerzett ingatlant.

A beadott kérelmek alapján

a második legtöbb ingatlant orosz állampolgárok szerezték hazánkban, 

2023 során 16 százalékkal több alkalommal kértek engedélyt az ingatlanszerzésre a 2022-es évhez képest. 

Hol vásárolnak az oroszok?

Az oroszok körében a VI. kerületi ingatlanok a legkeresettebbek:

Az összes orosz állampolgár által szerzett ingatlan 17 százaléka rendelkezett terézvárosi lokációval, 9 százalékban pedig Erzsébetvárosban szerződtek ingatlanvásárlás céljából

– derül ki az elemzésből.

Az orosz állampolgárok között azok, akik megfelelő tőkével rendelkeznek, luxusingatlanokat vásárolnak befektetési céllal. Általánosságban az is igaz az orosz vásárlókra, hogy más országok piacán is rendelkeznek ingatlanbefektetéssel. 

A,Little,Daughter,Is,Excited,While,With,Her,Parents,Exploring
Csökkent a saját részre vásárlók és nőtt a befektetők aránya a kínai vevők esetében / Fotó: Shutterstock

A tavaly benyújtott kérelmek 82 százaléka lakóházra, lakásra vonatkozott, az összes engedélykérés 72 százaléka fővárosi ingatlan megvásárlására irányult, ami a darabszámok tekintetében 30 százalékos erősödés 2022-höz képest. 

A Budapesten vásárló külföldi befektetők körében népszerű lokáció a pesti belváros, azon belül is az új építésű fejlesztések számában rekorder XIII. kerület vezeti a sort a beadott igénylések száma szerint (145 darab). Kevéssel lemaradva a VI. kerület következett (140). Száz feletti kérelemszámmal keresett volt még a VII., a VIII. és a IX. kerület is – ismertette a szakértő.

Pesten vagy Pest közelében?

Keresettek voltak a fővárosi agglomeráció ingatlanja is, 7 százalékban Pest vármegyei lokáció mellett tették le a voksukat a külföldiek tavaly, az oda benyújtott kérelmek száma az előző évinél 2 százalékkal volt magasabb. 

Megugrott Komárom-Esztergom vármegye keresettsége, ugyanis csaknem négyszer annyi engedélykérést nyújtottak be tavaly a más nemzetek országaiból érkező vásárlók ezen a területen található ingatlanokkal kapcsolatban, mint 2022-ben.

A kínaiak körében csökkent az otthonteremtési céllal vásárlók aránya, inkább befektetési szándékkal vásárolnak már nappali plusz egy vagy két hálóval rendelkező ingatlanokat, zömében 80-100 millió forintos értékhatárig a belvárosi területeken, akár teljes berendezéssel együtt, azonnali kiadás céljából – árulta el Benedikt Károly.

Veszik a magyar ingatlanokat az ukránok, de az oroszok még őket is beelőzik

Kínai vevőkhöz kötődik a legtöbb tavalyi ingatlanszerzési engedélykérelem Magyarországon, a dobogó második fokán az oroszok állnak, mögöttük az izraeliek és ukránok zárták az élbolyt tavaly. Összességében hét százalékkal csökkent a külföldi állampolgárok jelenléte a magyar ingatlanpiacon 2022-ben a Miniszterelnökség hivatalos statisztikája szerint.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.