BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hasznosnak érezhetnék magukat a megváltozott munkaképességűek

Csaknem félmillió aktív korú megváltozott munkaképességű honfitársunk közül csupán 140-150 ezren dolgoznak jelenleg, a hazai munkaadók mintegy 80 ezer ember után fizetnek rehabilitációs hozzájárulást, amely könnyen elkerülhető lenne, ha nagyobb arányban alkalmaznák őket a hazai cégek. Ehelyett évente közel 200 milliárd forintot fizetnek be a hazai vállalkozások rehabilitációs hozzájárulásként az államkasszába, mivel a foglalkoztatottak között a megváltozott munkaképességű alkalmazottak aránya nem éri el az 5 százalékot.

Becslések szerint  akár 100 ezres tartalékot is jelenthet a magyar munkaerőpiacnak  a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása, de a munkába állításukhoz szükséges jól átgondolt stratégia kidolgozásához és megvalósításához a legtöbb vállalat jelenleg nem tud megfelelő szakembert allokálni, ezért érdemes külsős szakértő vagy HR szolgáltató támogatását bevonni – összegezte a a munkaerő-kölcsönzéssel és munkaerő-közvetítéssel foglalkozó magyar cég, a Work Force.

megváltozott munkaképességűek
Ideális esetben a dolgozók 5 százaléka megváltozott munkaképességű / Fotó: Unger Tamás

Drasztikus és beszédes számok

A megváltozott munkaképességűek között közel 450 ezren lehetnek, akik aktívak, ám közülük csupán 140-150 ezren dolgoznak jelenleg.

Még meghökkentőbb adat, hogy a hazai munkaadók mintegy 80 ezer ember után fizetnek rehabilitációs hozzájárulást, amely könnyen elkerülhető lenne, ha nagyobb arányban alkalmaznák őket. Számos pozitív példa igazolja, hogy ahol bevezették a rehabilitációs foglalkoztatást, kézzelfogható eredményeket realizálnak nem csupán költségoptimalizálási oldalról, hanem a vállalati kultúra és a munkáltatói márka erősödése tekintetében is. 

Komoly kihívást jelent, hogy munkáltatóként megtaláljuk és megszólítsuk a megváltozott munkaképességű munkavállalókat és akkor még nem beszéltünk az integrálás kérdésköréről

– mondta Schmera Csaba, a REGIO JÁTÉK HR igazgatója.Ráadásul egy ilyen horderejű változás gyökeresen változtathatja meg a szervezeti működést.

Ha ezt nem teszik meg, akkor könnyen elakadhatnak az ilyen kezdeményezések és ellenállásba ütközhetnek.

A legfontosabb irányelv, hogy 

a munkatársaink hasznosnak érezzék a munkájukat, hiszen akkor tudnak igazán kiteljesedni 

– hangsúlyozta Schmera Csaba, hozzátéve:

csak abban az esetben vesszük fel őket, ha tudjuk, hogy hozzáadott értéket jelent a foglalkoztatásuk mindkét fél számára.

Nagy hozzáadott értéke van a megváltozott munkaképességűeket képviselő szakmai szervezeteknek, amelyek mind a felkutatásukban, mind a megszólításukban, de főként az igényeik feltérképezésében is kulcsszereplők lehetnek.

A REGIO mindig is befogadó cég volt, azonban ekkora létszámban egyszerre még nem érkeztek a szervezetbe megváltozott munkaképességűek. 

Jó példával járnak elöl

Ha egy cég a nulláról épít fel egy megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását célzó projektet – hacsak nincs házon belül ezen a területen óriási tapasztalattal rendelkező szakember –, akkor mindenképpen érdemes külső segítséget kérni, akár szakmai szervezetektől, akár munkaerő-közvetítőktől.

Egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a  Work Force-nál is a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával kapcsolatos tanácsadási szolgáltatásra. 

Több mint 70 milliárd forint jut a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására

A magyar állam támogatja azokat a magyar vállalkozásokat, melyek megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatnak.

Olyan szakembereket biztosítanak, akikre nem külsős megmondó emberekként, hanem pluszerőforrásként tekinthetnek, 

képesek belülről elindítani az érzékenyítési folyamatot és azokra a területekre fókuszálni, amelyek az adott munkakörnyezetben a leginkább igénylik az edukációt – fűzte hozzá Ganczer Tamás, a Work Force rehabilitációs üzletágvezetője.

A Work Force nemcsak a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés terén dolgozik együtt megváltozott munkaképességű munkavállalókkal, hanem saját szervezetén belül is számos ilyen kollégát foglalkoztat munkaügy, toborzás, pénzügy, valamint értékesítés és marketing területen is. Jelenlétük, feladattudatuk, elhivatottságuk abszolút pozitívan hat a munkahelyi légkörre, illetve annak a szervezeti egységnek a működésére, ahol elhelyezkedtek.

Jövőbeli terveik között szerepel, hogy mind a 9 kirendeltségükön és valamennyi üzletágukban dolgozzon legalább egy kolléga ebben a státuszban. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.