BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átlag 105 ezer forintot költenek a magyar hobbifutók a szenvedélyükre

A kerékpározás és a futás a két legnépszerűbb szabadidősport idehaza: a 18–59 évesek 16 százaléka fut rendszeresen. Mindegyik sportra bármennyit lehet költeni, de egy friss kutatásból az derült ki, egy futó átlag 32 ezer forintot költött az utóbbi egy évben futóruházatra és nagyjából ugyanennyit kiegészítőkre. Erre jönnek a versenydíjak. Hol is tartunk?

A friss kutatás szerint versenyrészvételre még a tavalyi évhez képest is többet, már 42 ezer forintot áldoztak a futásrajongók – írja az NN Biztosító az évente megismételt kutatása kapcsán. Kiemelték: továbbra is töretlen idehaza a futás népszerűsége. Viszont a futási szokások némileg változtak évről évre. A pandémia alatt többen futottak, mostanra némileg csökkent ez az arány.

Young,Couple,Running
A futás az egyik legnépszerűbb szabadidős sport, átlagosan több mint százezer forintot költ a hobbijára egy futó / Fotó: Shutterstock

 

Futás: nem a legolcsóbb sport

Bár legtöbben azért választják a futást, mert ez az egyik legegyszerűbb sport, mégis tetemes összegeket fordítunk rá. Ebben a tekintetben a futás iránti szenvedély még tovább erősödött az utóbbi évben, hiszen míg tavaly egy futó átlagosan 86 ezer forintot költött évente erre a hobbijára, addig idén ez az összeg már ötödével magasabb, és meghaladja a 105 ezer forintot.

Az NN kutatása kimutatta, hogy egy futó átlagosan 32 ezer forintot költ sportruházatra (például futócipő, aláöltöző). Ugyanakkor a múlt évhez képest kevesebben vásárolnak új cipőt vagy ruhát: idén 13 százalékkal kevesebben vettek vagy vesznek például új futócipőt, és a futók közel fele mondta, hogy inkább addig nyúzza a cipőt, amíg le nem kopik a lábáról. Vagyis, bár szinte ugyanannyit költenek a futók a ruhára idén, mint tavaly, az inflációt is számításba véve aránylag már jóval kevesebbet áldozunk erre a célra. Eközben, ami a sportkiegészítőket (okosóra, applikáció) illeti, a tavalyi 29 ezer forintról 31 500 forintra nőtt az átlagos költés – közölték.

Futóversenyre menni kell

A nevezési díjakra átlag 42 ezer forintot költ a futótársadalom, míg tavaly ez az összeg még csak 25 ezer forint volt, ami még az inflációt figyelembe véve is jelzi a versenyek növekvő népszerűségét.

A kutatás szerint 2020 óta négy év alatt megháromszorozódott azok aránya, akik alkalmanként 5-10 kilométert lefutnak (33 százalék), és megnégyszereződött azok aránya (8 százalék), akik 10 kilométernél is többet lenyomnak egy-egy edzés alkalmával.

Mi motiválja a futókat? 

  • egészségmegőrzés
  • edzettség
  • feltöltődés
  • fogyás
  • stresszoldás
  • kiszabadulni a mókuskerékből

Aki elkezd futni, annak ez a sport gyorsan a szenvedélyévé válik. A kutatásban megkérdezett futók 36 százaléka állította, hogy többet és/vagy gyakrabban fut idén, mint 2023-ban, míg csak 22 százalék fut kevesebbet, mint előtte. Emellett a futóversenyre járók elszántsága is folyamatosan nő – derült ki az NN Biztosító felméréséből. 


 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.