BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
eladó ház (1)

Lakásvásárlás kedvező feltételekkel: az árak még alig nőttek

Egyre több lakóingatlannal jelennek meg a kínálatban a továbbköltözés előtt álló ingatlantulajdonosok – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely a kereslet és a kínálat májusi alakulását ismerteti, és további élénkülést prognosztizál a lakáspiacon. Jó helyzetben vannak most a vevők, hiszen országosan csak 3,5 százalékkal, Budapesten 2,7 százalékkal emelkedtek a lakásárak, miközben 18 százalékkal nőtt a kereslet, a lakásvásárlás most kedvező feltételekkel megléphető.

A  továbbköltözést és lakásvásárlást tervező lakástulajdonosok által eladásra kínált lakóingatlanok száma megduplázódott 2022 májusához képest, idén január és május között a kereslet pedig összességében 18 százalékkal erősödött a tavalyi visszafogott szinthez képest, a lakásárak viszont csak mérsékelten  emelkedtek – összegezte a piaci helyzetet az ingatlan.com friss elemzése.

lakásvásárlás
Lakásvásárlás bővülő kínálat mellett: a továbbköltözők pumpálják a kínálatot / Fotó: Hegedûs Márta

Lakásvásárlás: válogatni bőven van miből

Jelentős változásokat tükröz a kínálati oldal, az ingatlan.com-on elérhető több mint 220 ezer ingatlanhirdetésből közel 150 ezret tesznek ki az eladó lakóingatlanok. 

Május végén közel 40 százalékkal több ház és lakás volt eladósorban, 

mint 2022 májusában, igaz éves szinten csak 2 százalékos a bővülés. 

A lakóingatlan-tulajdonosok hirdetései viszont kétéves összevetésben megduplázódtak. Országszerte közel 40 ezer ingatlantulajdonos által meghirdetett eladó lakás és ház szerepel a kínálatban, ami 2023 májusához képest is 20 százalékos bővülést mutat. Az ingatlanközvetítőkhöz köthető kínálat két év alatt 24 százalékkal nőtt, tavalyhoz képest pedig stagnált. 

Lakáspiaci kereslet és kínálat alakulása
 

A lakástulajdonosok mozgása élénkülést vetít előre a piacon, ugyanis a kínálat bővülése először a továbbköltözés előtt álló tulajdonosok körében szokott jelentkezni, aminek egy része később az ingatlanközvetítők kínálatában is megjelenik. Ezt követően pedig 

a kereslet is élénkülésnek indulhat, ami felszívhatja a többletkínálatot a piacról

– kommentálta a friss számokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

lakásvásárlás
Lakásvásárlás Szegeden és környékén: az autógyár építése miatt már berobbant a kereslet / Fotó: Kallus György / Világgazdaság)


Csökkent az év eleji lendület

2024 első két hónapjában 20-30 százalékkal nagyobb volt az érdeklődés az eladó lakóingatlanok iránt éves összevetésben, ám májusban már csak 7 százalékos volt a többlet. 

Kiugró mértékben, 45 százalékkal erősödött a kereslet Csongrád-Csanád vármegyében, 

ami elsősorban a szegedi autógyár beruházással magyarázható. 

Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Komárom-Esztergom vármegye, ahol egyaránt 30 százalékkal nőtt a kereslet az eladó lakóingatlanok iránt. 

Nem várja meg a BYD-beruházást a szegedi ingatlanpiac, az országos átlag triplájával nőtt a kereslet

Messze az átlag felett, az egy évvel korábbit 66 százalékkal meghaladva nőtt a kereslet a szegedi lakáspiacon januárban, ami egyértelműen a BYD-beruházás bejelentésének hatása, és átlagon felüli áremelkedést vetít előre már az idén mind az eladó, mind a kiadó lakások és házak körében. A kiadó lakások és házak bérleti díja egy-két éven belül akár 30 százalékkal is drágulhat itt, az eladó ingatlanok áremelkedésének tempója is utoléri majd a debrecenit, de bármit bármennyiért itt sem lehet majd eladni. Utánajártunk, mit várható a közeljövőben a szegedi lakáspiacon.

Részben szezonális tényezőkkel magyarázható, hogy májusban a piac nem tudta megismételni az áprilisi kiugró keresletnövekedést, a március 15-i ünnep mellett idén a húsvét is márciusra esett, sokan ezért áprilisra halasztották a lakásvásárlást – mondta Balogh László.

Összességében elmondható, hogy

  • kedvező feltételekkel lehet lakást vásárolni,
  • nagy a kínálat, 
  • az árak még nem kerültek meredek emelkedőre

– fogalmazott a szakértő. 

Az év első négy hónapjában országosan csak 3,5 százalékkal, Budapesten pedig csak 2,7 százalékkal nőttek a lakásárak, ami a fokozottabb kereslet fényében visszafogott.
 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.