BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Legalább 1400 magyart érint Európa harmadik legnagyobb utazási irodájának csődje

Mintegy 65 ezer utas tartózkodott külföldön az FTI Touristik fizetésképtelenségének bejelentésekor. Európa harmadik legnagyobb utazásszervezőjének csődje olaszországi, horvátországi, szlovéniai, törökországi és kubai nyaralást lefoglaló magyarokat is érint. A versenytársak újraosztják a piacot.

Az első, még nem teljes körű felmérés szerint mintegy 1400 magyar utast érint a fizetésképtelenségét hétfőn bejelentő német FTI Touristik csődje – közölte a Magyar Utazási Irodák Szövetségétől kapott információkra hivatkozva a Turizmus.com.

FTI
Fotó: Hans Lucas via AFP

A hazai irodák eddigi visszajelzései alapján felvázolt létszám még nőhet, azaz lehet, hogy valójában még több magyar utazási terveit írja át az FTI Touristik csődje, a szakmai szervezetnél ugyanis azt hangsúlyozták, hogy a felmérés nem teljes körű.

Az egyik legnagyobb magyarországi utazásközvető cég, a Gruber Travel féltucatnyi foglalását törölték a német utazásszervező fizetésképtelensége miatt.

Az utak június végén, július elején, illetve decemberben lettek volna esedékesek. 

„Az FTI rendszerint az indulás előtt három héttel inkasszál, a távol eső indulási időpontok miatt ez nálunk nem történt meg – nyilatkozta a szakmai portálnak Gruber Csaba tulajdonos-ügyvezető, hozzátéve, hogy már megkezdték az utak más, magyar vagy külföldi utazásszervező útjaira való átfoglalását. 

Csődbe ment Európa harmadik legnagyobb utazásszervező cége

A foglalási számok az utóbbi időben jócskán elmaradtak a várakozásoktól, és számos partner ragaszkodott az előlegfizetéshez. Ennek következtében megnövekedett a likviditási igény, amelyet a cég nem tudott kigazdálkodni.

Kevésbé volt szerencsés a Delta Reisen, amelynek csak június végéig 25-30 foglalásukat érinti a csőd.

Egyelőre csupán részinformációik vannak az iroda ügyvezetője, Kovács Katalin tájékoztatása szerint. Szerdáig a június 4–10. közötti indulások törléséről értesítették őket írásban, ez az esetükben 10 foglalást jelent. A Delta Reisen veszteséglistája azonban ennél jóval hosszabb, a nyári szezonban minden hónapban 20-30 foglalást érint. 

Klasszikus nyári utakról, zömében törökországi vagy más, egzotikus úti célra induló nyaralásokról van szó

– derül ki az írásból. Hogy utasaik visszakapják-e a befizetett összeget, csak hónapok múlva fog kiderülni.

Az gyorsan kiderült, hogy az érintett irodák utasai világszerte utazni akarnak, ezért 

több tízezer ember tervezi most újra a nyaralását Európában,

hatalmas kereslet jelent meg az utazási piacon.

Előfordul, hogy akcióval, kedvezményekkel ösztönzik az utasokat és az irodákat az átfoglalásokra, a német utazási piac kiemelt jelentőségű Európában is – derül ki az írásból, ahol részleteket közölnek a kialakult nemzetközi helyzetről.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.