BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A legnépszerűbb öt egyetem: hová jelentkeztek a legtöbben idén?

A jövő héten, a középfokú szóbeli vizsgák végeztével lezárul az idei érettségi időszak, július 24-én pedig az is kiderül, kit hová vettek fel. Addig is nézzük meg, melyik volt a legnépszerűbb öt egyetem a jelentkezők körében.

Idén 120 990 diák sorsa dől el július 24-én, amikor kihirdeti az idei felsőoktatási felvételi ponthatárait, ennyien jelentkeztek ugyanis valamelyik egyetem 2024 szeptemberben induló alap-, osztatlan vagy mesterképzésére. A legnépszerűbb öt egyetem között fővárosi és vidéki intézmények egyaránt szerepelnek.

 

De melyik volt a legnépszerűbb öt egyetem?

Az Oktatási Hivatal korábbi közlése szerint a jelentkezők 67 százaléka alapképzésre, 20 százaléka mesterképzésre, 10 százaléka osztatlan szakokra, 3 százalék pedig felsőoktatási szakképzésre jelentkezett. Népszerűek a gazdálkodástudományi képzések, de nőtt az érdeklődés a pedagógusképzések iránt és a műszaki, informatikai, valamint a természettudományi képzési területek iránt is.

A legtöbb jelentkezőt, összesen 17 080 főt idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) vonzotta; amit a három legnagyobb vidéki egyetem követ. A második legnépszerűbb felsőoktatási intézmény 9950 jelentkezővel a Debreceni Egyetem, a harmadik a 8395 jelentkezőt vonzó Szegedi Tudományegyetem, a negyedik pedig 7292 jelentkezővel a Pécsi Tudományegyetem.

Az ötödik legnépszerűbb felsőoktatási intézmény a budapesti székhelyű Budapesti Gazdasági Egyetem lett 6729 jelentkezővel.

Az Eduline egyébként arról számolt be, hogy hiába évek óta a legnépszerűbb hazai egyetem az ELTE, idén mintegy 1800 fővel kevesebb, csupán 10 820 diákot vehetnek fel állami ösztöndíjas helyre.

legnépszerűbb öt egyetem
Nemsokára eldől, kiket vettek fel a legnépszerűbb öt egyetem valamelyikére / Fotó: Kovács Anikó

Melyek a legnépszerűbb szakok?

A legnépszerűbb szak 6801 jelentkezővel ezúttal is a 

  • gazdálkodási és menedzsment alapképzés volt, amelyt a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is olyan képzések követtek, mint 
  • a pszichológia, 
  • a jogász, 
  • az ápolás és betegellátás, valamint 
  • a kereskedelem és marketing

szakok.

Ponthatárok, felvételi jelentkezés módosítása

Mint lapunk is jelezte, idén nehéz előre megjósolni a ponthatárokat. A mostani helyzetet az is bonyolítja, hogy a diákoknak az intézményi pontok miatt minden egyetemen más lehet a pontszámul, hiszen egyetemenként változik, hogy például mennyit ér egy nyelvvizsga, vagy hány pontot ér az emelt szintű érettségi.

Ahogy a Világgazdaság is megírta, ügyintézésre legkésőbb július 10-ig lesz lehetőség az e-felvételiben, ami azt jelenti, hogy feltölthető a jelentkezési határidőt követően szerzett dokumentum, 

módosítható a jelentkezési helyek sorrendje, igaz, csupán egy alkalommal, 

illetve egyes adatai, valamint visszavonható egy-egy, vagy az összes jelentkezési hely.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.