BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
mesterséges intelligencia Innovative,Industry,Robot,Working,In,Warehouse,For,Human,Labor,Replacement

Nagy mesterségesintelligencia-kutatás: a kis cégek többsége szerint időt és energiát spórolnak vele

A mesterséges intelligencia üzleti célú használatára már Magyarországon is egyre több a példa, bár az MI megítélése korántsem egységes a vállalkozók és felhasználók körében. A magyar kisvállalkozások kétharmada szerint az MI-vel időt és energiát spórolhatnak.

A Billingo online számlázó a legújabb kutatásában a hazai vállalkozások mesterségesintelligencia- (MI) használati szokásainak, az MI-t övező félelmeknek és várakozásoknak járt utána. 

mesterséges intelligencia Innovative,Industry,Robot,Working,In,Warehouse,For,Human,Labor,Replacement
A mesterséges intelligencia felhasználása széles körű és rohamosan fejlődik / Fotó: Shutterstock

ChatGPT, mesterségesintelligencia-alapú chatbotok, robotok: szinte már nincs olyan terület, ahova az artifical intelligence, azaz a mesterséges intelligencia ne tette volna be a lábát. Felhasználási területe rendkívül széles, hiszen a marketingügynökségeken kívül az autógyártásban, az oktatásban, az egészségügyben, a gyártásban is vannak olyan területek, ahol pótolhatja a kieső munkaerőt, vagy a folyamatok automatizálásában, hatékonyságnövelésében játszik fontos szerepet. 

Ennek ellenére még mindig egy viszonylag ismeretlen területről van szó, ami folyamatosan, rohamléptékben fejlődik. Annak érdekében, hogy képet kapjunk a hazai vállalkozók MI-ismereteiről, a Billingo készített egy kiterjedt kutatást vállalkozói közösségében, hogy megtudja: 

mit tudnak és mit gondolnak a magyar vállalkozók 

a mesterséges intelligencia jelenéről és jövőjéről?

Miről szólt a kutatás?

A közel ezer vállalkozó megkérdezésével készült kutatásnak kettős célja volt. Egyfelől a magyar vállalkozók mesterséges intelligenciával kapcsolatos ismereteit akarták feltérképezni, hogy mennyire értik és ismerik a technológiát. Másfelől arra a kérdésre keresték a választ, hogy mire használták már az MI-t, és milyen további területeken hasznosítanák szívesen az előnyeit a jövőben. 

A Billingo mesterségesintelligencia-kutatásának hipotézise egy alapvetően pozitív hozzáállást feltételezett a vállalkozók részéről a mesterséges intelligencia használatával és a vállalkozásuk számára is hasznosítható előnyökkel kapcsolatban, amit összességében a kutatásban kapott válaszok is alátámasztottak. 

A válaszadók fele kifejezetten pozitívnak tartotta a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket.

A vállalkozók 66 százaléka gondolta úgy, hogy az MI pénzt spórolhat a cégének.

Félelmek az MI használatával kapcsolatosan

Ezzel szemben a kitöltők 27 százaléka negatívan nyilatkozott az MI-ről. 

A kitöltők 75 százaléka például úgy tartotta, hogy a mesterséges intelligencia megtévesztheti az embereket, és visszaélésekre ad okot.

A hazai vállalkozók 73 százaléka szerint az MI a fake newsok és a társadalom félrevezetését befolyásoló tartalmak terjedéséhez is hozzájárul, míg 71 százalékuk szerint az állampolgárok megfigyelésének kockázata is növekszik a mesterséges intelligencia használatával. 

Érdekesek voltak a felhasználást feltérképező kérdésre adott válaszok is. Ezek alapján a magyar vállalkozók többségében 

  • információkeresés (66 százalék), 
  • fordítás (58 százalék), 
  • adatelemzés és adatkeresés (34 százalék), 
  • képalkotás és grafikakészítés (27 százalék), 
  • reklámszövegírás (23 százalék) 

során használják a mesterséges intelligenciát.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.