Ide menjünk, ha igazán jó rántott húsra vágyunk, ami kívül kellemesen ropogós, belül vajpuha és omlós – hangsúlyozzák a Dining Guide Top 100 Étteremkalauz szakértői, akik idén a legjobb rántott húst kínáló helyekről toplistát is készítettek.
Papírtálcán vagy porcelántányéron egyaránt kínálják hazánk egyik legnagyobb kedvencét a rántott húst. A vasárnapi ebédek ikonikus főszereplőjét éttermekben is szívesen választják a vendégek.
A klasszikus változatok mellett egyre többször találkozhatunk megújult verziókkal, különleges bundákkal és fűszerezésekkel, és elérkezett az idő, hogy a Dining Guide Top 100 Étteremkalauz összeállításában a vendéglátóhelyek tesztelésénél a rántott hús külön figyelmet kapjon.
A Dining Guide Top 100 Étteremkalauz által összeállított lista budapesti és vidéki éttermeket egyaránt felsorakoztat, és a következőképpen alakult 2024-ben:
A Four Seasons Hotel Gresham Palace a főváros egyik legimpozánsabb épületében működik. A szálloda étterme a casual hangulatot árasztó, francia stílusú Kollázs – Brasserie & Bar. A Kollázs alapvetően francia brasserie stílust visz, de ételválasztéka és alapanyag-használata magyar ételekkel is kiegészül.
Mostanra érte el eddigi történetének legjobb, legerősebb formáját a Kollázs,
amely az elmúlt évben nagy változáson ment keresztül: ételkínálata letisztult, jobban igazodik a brasserie stílushoz.
A Dudás Szilárd és Dudás Szabolcs testvérpár encsi étterme,
az ikonikus Anyukám Mondta étterem mára az egyik legismertebb minőségi gondolkodású vidéki étterem Magyarországon.
A gourmet bistro stílus jegyeket mutató olasz-magyar éttermet nem lehet az általánosan ismert kategóriákba sorolni. Az étterem, és az „encsi olaszok” story, a magas minőségi alapanyag fétis, a perfekcionista gondolkodású „precíz” konyhai filózófia, a helyhez és a történetükhöz igazított étlap összeállítása, az ételek egyszerűsége, „a kevesebb néha több” filozófia jó arányérzékkel elkapott értelmezése együttesen jelentik az Anyukám Mondtát. Az étlap eklektikus kínálatát a tradicionális, de kortárs módon értelmezett olasz és magyar ételek alkotják.
Bíró Lajos legendás disznóságaira épített, champagne kísérettel ellátott birodalma, ahol az újragondolt klasszikusok mellé otthonos hangulat is társul. A Buja Disznó(k) Budapest-szerte, sőt, szezonálisan Szigligeten is elérhetők.
Vibráló atmoszféra, kozmopolita hangulat, magával ragadó enteriőr, a fővárosi vendéglátós szcénában kiemelkedően professzionális, mégis közvetlen szerviz – legegyszerűbben talán így lehetne összefoglalni a Déryné lényegét. Az étteremtől elválaszthatatlan a tulajdonos, Kovács Kristóf személye, aki elkötelezett szenvedéllyel irányítja az éttermet. Legendás brunch- és reggelikínálata egyedülállóvá teszi a műfajban az éttermet, de legalább ilyen ismertek és népszerűek a pop-up vacsorák, amelyekhez a világot csapatukkal közösen körbejárva szerzik az inspirációkat. Élő zene, nyüzsgés, eklektikus étlap – egy lépéssel mindig mások előtt járnak, vendégeik pedig örömmel követik őket az izgalmas gasztronómiai utazásokon.
A Hableány Badacsony turisztikai központjában található, ikonikus intézmény, amely 2019-ben újult meg üzemeltetőjének, az országosan ismert és elismert Laposa Borbirtoknak köszönhetően. Az épületkomplexum, amelyben a Hableány található, nem csupán egy faltól falig tartó üveggel keretezett impozáns étterem, hanem borbár, borbolt, borászati bemutatótér, sőt, egy helytörténeti kiállítás otthona. Az étterem gasztronómiai koncepciója egyértelműen a kortárs regionális és szezonális filozófiák mentén fogalmazza meg magát. A Hableányban a modern ötletek keverednek a tradíciókkal, kéz a kézben jár régi és új a Balaton mellett.
A több mint három évtizedes múltra visszatekintő, legendás balatonszemesi étterem,
a Kistücsök elsőként helyezte fel a balatoni régiót a minőségi gasztronómia térképére.
Az éttermet meghatározó tulajdonos, Csapody Balázs a hazai vidéki gasztronómiai élet megbecsült alakja. A családi vállalkozásként működő étterem folyamatos átalakuláson és megújuláson ment át az elmúlt években. Az egység két éve egy 19 szobás, két lakosztállyal, konferenciateremmel épült szálláshellyel is kiegészült. E mellé érkezett egy hétvégénként működő, Séfszoba elnevezésű gourmet éttermi koncepció, ahol látványkonyhában készülnek el az ételek. A Kistücsök konyhája már évtizedek óta a környéken termő alapanyagokra és modern technológiákkal készülő magyar fogásokra támaszkodik.
A Rosenstein Vendéglő a klasszikus magyar vendéglátás ikonikus szereplője. A Rosenstein családi vendéglő, a kifejezés leghagyományosabb értelmében legendás vendégszeretettel. A hely önazonos maradt az évek során: a hazai gasztronómiát reprezentáló étlapon a klasszikus magyar és a közép-európai, zsidó konyha tradicionális és fúziós fogásai sorakoznak, amelyeket közérthető módon, magas színvonalon készítenek el. A Rosenstein klasszikusai közé tartozik többek között a halászlé, a libamáj, illetve kiemelkedők a szarvas-, a borjú- és a bárányfogások.
A dél-dunántúli régió legmagasabb gasztronómiai minőséget prezentáló vendéglátóhelye kétséget kizáróan a villányi Sauska 48. Az étterem konyháját jegyző nagy múltú séf, Bicsár Attila itt alkotta meg a „felszabadult falusi gourmet konyha színekkel” fogalmát, amelyhez méltó helyszínt biztosított a nemzetközileg ismert nagyvállalkozó, Sauska Krisztián, a villányi és tokaji borvidékek ikonikus Sauska borbirtokainak tulajdonosa. A Sauska 48 a magyar konyha kortárs irányzatát képviseli, Bicsár Attila séf finom megoldásaival, szenzitív megközelítésével kiegészítve, és az étlap igyekszik érzékenyen követni a szezonális alapanyag-kínálatot és a környékbeli termelők lehetőségeit. Az ételeket természetesen tokaji és villányi Sauska borok kísérik, de a borlap kiegészül egy nagyon egyedi, Magyarországon egyedülálló szekcióval is, a világ legmagasabbra pozicionált pincészeteinek legszebb évjárataival.
A budapesti luxusszálloda, a Matild Palace Luxury Collection Hotel Budapest földszintjén működik az osztrák séflegenda, Wolfgang Puck gasztrokoncepciója: a Spago Budapest étterem. A Spago Budapest konyháját egy Michelin-csillagos helyeken edződött, komoly szakmai múlttal rendelkező szakember, Szántó István executive chef vezeti. A Spago éttermek koncepciójának része, hogy az éttermek menükínálata mindig kiegészül a jellegzetes helyi ételekkel is.
Így készülhettek el a Spago Budapest
mára már ikonikussá vált fogásai, mint például a Szántó István adaptációjában született gulyásleves, a 2022-es Oscar-gálát is megjárt omlós Vadas marhapofa és somlói galuska »dióhéjban«,
valamint Wolfgang Puck emblematikus signature ételei, a füstölt lazacos pizza, a bécsi szelet, a skót gőzölt lazac Hongkong módra és a császármorzsa, ahogy Wolfgang szereti.
A főváros legmegbízhatóbb bisztrója a főleg a hagyományos magyar gasztronómiára építő, de kortárs szellemű, dinamikus ízekkel operáló Stand25. A Szulló Szabina és Széll Tamás fine dining koncepcióját képviselő Stand brandnek ez a fesztelen, könnyen értelmezhető étterme. A modern belső tér és a szezonális terasz a budai kisvendéglők hangulatát idézi. A Stand25 gasztronómiai látásmódját az egyszerűség és a minőség határozza meg. A nyitás óta elérhető emblematikus ételei a gulyás, a brassói szűzpecsenye, a mangalica cordon bleu, a desszertek közül a somlói galuska és a túrógombóc.
Az ismert fine dining étterem, az Arany Kaviár tulajdonosainak, Nyíri Szásának és Molnár Attilának könnyed felfogású, magas minőségben kivitelezett orosz konyhára támaszkodó, szerethető bisztróétterme a MoszkvaTér. Az étterem eredetileg a Hold utcai piacon debütált, és a piac bezárását követően, 2022-ben Budán nyitott meg új helyszínen, amihez igényes, casual hangulatot árasztó, szerethető éttermi design társul. A konyha alapkoncepciója azonban nem változott, az igazi klasszikus értelemben vett orosz népi konyha magas színvonalon való bemutatása megmaradt. Az étterem kínálatából külön kiemelésre érdemes a klasszikus kijevi csirkemell, a hússal töltött piráski és a marhasztroganoff.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.