BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Teljesen rácuppantak a magyarok az öreg autókra

Ismét sosem látott szinten pörög a hazai használt autók piaca, május végéig a DataHouse előzetes adatai szerint már több mint 368 ezer személygépkocsi cserélt gazdát. A kereslet az idősebb és olcsóbb járművek felé tolódik, az adásvételek 37 százalékában legalább 20 éves, több mint 60 százalékában pedig minimum 15 éves autók szerepelnek. A használatautó-piac az első öt hónapban 13 százalékkal nőtt. A legnépszerűbb márka az Opel és a Volkswagen, a Suzuki részesedése csökken.

Továbbra is az idősebb, olcsóbb autók iránt élénk a kereslet, május végéig a DataHouse előzetes adatai szerint mintegy 368 600 személygépkocsi cserélt gazdát, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A havi adásvételek átlagos mennyisége immár második hónapja alakul korábban sosem látott szinten, 79 ezer körül – derül ki a JóAutók.hu közleményéből.

használtautó
Tovább tartják meg és használják az autókat / Fotó: Shutterstock

Most pótolja az előző években elmaradt autóbeszerzéseit a lakosság egy része a jövedelmi helyzetének lassú rendeződése nyomán

– mondta Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. 

Nagyobb számban kerülnek most piacra a tervezettnél tovább megtartott autók, 

másrészt egyelőre a vásárlók is óvatosabban költenek, inkább az olcsóbb szegmens iránt érdeklődnek. 

A gazdát cserélő személyautók 

  • 61 százaléka legalább 15 éves, 
  • 37 százaléka minimum 20 éves.

Milyen márkák a legnépszerűbbek a használtautó-piacon?

A márkákat tekintve viszonylag koncentrált a piac, hat márka autói biztosították a teljes forgalom felét. 

Az első helyen az Opel áll 10,9 százalékkal, 

  • a Volkswagen 10,2 százalékos részarányával stabilan tartja a második helyet, 
  • évről évre csökken a Suzuki részesedése, de az éves forgalomból még mindig 8,2 százalékot tudhat magáénak,
  • a Ford a negyedik helyen áll 7,9 százalékkal. 
  • a BMW az ötödik 6,1 százalékos részesedéssel, 
  • a hatodik helyen az utóbbi hónapokban már a Skoda áll 5,6 százalékos részaránnyal (tavalyhoz képest a Mercedest, a Toyotát és a Renault-t is megelőzve).
 


Miközben a belföldi használtautó-piac forgalma 13 százalék feletti mértékben 368 600-ra bővült, az importált használt autók száma ugyanebben a periódusban 45 300 darab volt, ami 2,6 százalékkal múlja felül az egy évvel korábban mért 44 100-as értéket. 

Ugyanebben az időszakban 51 605 új autót értékesítettek, 9,5 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. 

Miért nem vásárolnak az amerikaiak elektromos autókat?

Az elektromos autók magas ára, a hatótávolsággal és a töltő-infrastruktúrával kapcsolatos aggodalmak együttesen fékezik a vásárlók lelkesedését az Egyesült Államokban. Tovább rontják a helyzetet a kínai akkumulátorokra, valamint az előállításukhoz használt anyagokra és alkatrészekre kivetett vámok, korlátozások.


 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.