BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több ezer új lakás építésére készül az Indotek leányvállalata

Elkészült az Indotek Grouphoz tartozó társaság, a Magyar Ingatlanberuházó Zrt. első zöldmezős és eddigi legnagyobb új lakóingatlanprojektje, a 316 lakásos pünkösdfürdői Buda Bright. A Budapest III. kerületében, az évek óta bezárt Hunor Hotel melletti telken felépült lakóház befejezése alkalmából tartott tájékoztatón elhangzott: az Indotek leányvállalata 3-3,5 ezer új lakás építését készíti elő. Megfizethető lakásokkal veszik célba a vevőket, a most befejezett projekt átlagára is 1,2 millió alatt maradt.

Letette a névjegyét a magyarországi lakáspiacon az Indotek Grouphoz tartozó cég, a Magyar Ingatlanberuházó (MIB) Zrt., amelynek 316 lakásos Buda Bright néven felépült, és már 96 százalékban értékesített projektje napokon belül megkaphatja a használatbevételi engedélyt.

lakás
Már csak a használatbevételi engedélyre vár a III. kerületi lakópark, a Buda Bright / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

 

Zöldmezős beruházás, reklám nélkül

Elérhető árú termékekkel, zömében 40-60 millió forintért megvásárolható lakásokkal veszi célba a vevőket a MIB Zrt., amely a most befejezett pünkösfdürdői projektje átlagárát is 1,2 millió forint körül, illetve zömében alatta tartotta.

Hüse István, a Magyar Ingatlanberuházó Zrt. vezérigazgatója, az Indotek Group ingatlanfejlesztési igazgatója nem titkolta, hogy a Budapest-központú lakóingatlan-fejlesztési piac meghatározó szereplőjévé akarnak válni. A MIB Zrt. mögött álló Indotek Group Magyarország egyik vezető befektetéskezelő cégcsoportja, tulajdonában 

számos  funkcióváltásra szánt B és C kategóriás irodaház is van. Ezek közül néhányat minden bizonnyal lakóházzá tudnak alakítani, 

a környezettől és az épület állapotától függően. 

A cég a Hunor Hotel megvásárlásától sem zárkózik el megfelelő áron, hiszen a Buda Bright mellett lévő hotelt is lakóházzá lehetne formálni.

Megfizethető árú lakásokat hoz létre korrekt műszaki tartalommal a Magyar Ingatlenberuházó

– fogalmazott Hüse István. A cégvezető leszögezte, hogy nem a felső 10 százalékra céloznak, és csak olyan projektekbe fognak, amelyek jelenlegi átlagára 1,3 millió forintos négyzetméterár környékén tartható.

Az Indotek leányvállalatának a műhelyében 3-3,5 ezer lakás építésének előkészítése zajlik, ezek között 40-50 lakásos és csaknem kétezres is van. A legnagyobb az a XI. kerületbe szánt fejlesztés, amely 1880 lakást foglal magában, több ütemben, és valójában nem Dél-Buda betonba öntése, hanem az ottani betonörökség felszámolása lehetne majd a cél – hangzott el a mai sajtótájékoztatón. 

lakás
Zöldtetős megoldással, nagy teraszokkal is épültek lakások Pünkösdfürdő legújabb lakóingatlan-fejlesztésében / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A hat ütemben tervezett építkezés során 7 százalékról 37 százalékra emelik a terület zöldfelületi mutatóját, azaz hét focipályányi zöldet hoznak létre a jelenlegi egy helyett, 20-40 százalékkal alacsonyabb beépítési intenzitással, mint a környéken.

A Buda Bright projekttel most elkészültek, de már javában zajlik 

  • a XIII. kerületi Petneházy utcában a Loft 52, 
  • valamint egy zuglói lakásfejlesztés, az Angol utcai Albion 52.

Mindkettő értékesékesítése és kivitelezése jól halad, az utóbbi egy 160 lakásos zöldmezős lakásfejlesztés, a másik pedig egy hajdani irodaház átépítése. 

Balaton és vidék, óriási eltérésekkel

A napokban vezet be a piacra egy balatonlellei lakásprojektet a MIB – hangzott el. A 74 lakásos lakóingatlan-fejlesztést a Lelle Hotel mellett tervezik, 1,2 millió forintos négyzetméteráron, de a projekt indításáról majd nyár végén, az előértékesítési időszak után döntenek.

A Balaton déli partjának ingatlanpiaca az elmúlt két év mélyrepülése után valódi aktivitást mutat, de a jó lokáció elengedhetetlen a sikeres értékesítéshez – mondta Hüse István.

Új elemmel bővülhet az otthonteremtési program

Új lakásokra van szükség az új ipari beruházások helyszínén, elsődlegesen Szegeden a BYD elektromosautó-gyára és Debrecenben a BMW-gyár építése miatt, amit a kormány az otthonteremtési program keretében, egy új kamattámogatásos programelemmel tervez segíteni – jelentette be a pilotprogram kidolgozását az Építési és Közlekedési Minisztérium parlamenti államtitkára, Csepreghy Nándor a Construma kiállítás megnyitóját követő konferencián. Ugyanitt elhangzott, hogy két számjegyű mértékű drágulást egy éven belül a piac már nem tolerál, ebben az esetben leállnának a megrendelések.

Kérdésünkre a szakember kifejtette, hogy 

a vidéki lakáspiacokon nem jön ki a matek a lakásépítő cégeknek,

mert magas a telekár, a kivitelezési költség, ezért a bruttó 850 ezer forint alatti piacon nem tudnak labdába rúgni.

Piaci környezetben egymillió forintos négyzetméterár fölött keletkezik profit

fogalmaztak a MIB vezetői.

Mindezek miatt kiesett a rostán mind a feltörekvő Debrecen, mind a szegedi lokáció. Az ipari beruházások környezetében legfeljebb az infrastruktúra-fejlesztésben látnak üzleti lehetőséget, amikor nagy területet vásárolnak és készítenek elő más lakásépítő cégeknek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.