BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Karnok Csaba

Autópálya-matrica: több tízezer sofőr úszta meg Magyarországon a bírságot

Tavaly összesen 30 917 darab gépjármű esetében kérték az ügyfelek pótdíjuk, pótdíjaik éves országos e-matricával történő kiváltását. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. azt is elárulta, mintegy 1 millió pótdíjat szabtak ki az autópálya-matrica nélküli kocsikra, további 1,5 millió esetet pedig a külföldi behajtópartnereknek továbbítottak.

Tavaly mintegy egymillió pótdíjat szabtak ki a matrica nélküli autókra, további 1,5 millió esetet pedig a külföldi behajtópartnereknek továbbítottak. Kiderült az is, hogy 30 917 autósnak sikerült megúsznia a bírságot, ugyanis éltek azzal a lehetőséggel, hogy az egész évre szóló jogosultság megvásárlásával kiváltották a pótdíjat.

Autópálya-matrica, bírság
Autópálya-matrica: több tízezer sofőr váltotta ki a bírságot tavaly Magyarországon / Fotó: Karnok Csaba

Az idei évre 2024. június 15-ig (az előértékesítéssel együtt) 7 335 334 darab e-matricát vásároltak a közlekedők. Ebből

  • az éves 654 980 darab,
  • a havi 620 360 darab,
  • a heti 3 283 827 darab,
  • a napi 270 868 darab,
  • a vármegyei pedig 2 505 299 darab.

– közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. a Pénzcentrummal.

Ha valakire pótdíjat szabnak ki jogosulatlan úthasználat miatt, kiválthatja a büntetését azzal, ha megvásárol egy egész évre szóló jogosultságot. A cikk szerint ezzel sokan élnek is: 

2023-ban összesen 30 917 darab gépjármű (rendszám) esetében kérték az ügyfelek pótdíjuk, pótdíjaik éves országos e-matricával történő kiváltását.

Autópálya-matrica: Mit kell tenni, ha elírták a rendszámot?

A NÚSZ felhívta a figyelmet: a matricavásárláskor tévesen megadott rendszám javítására csak akkor van lehetőség, ha az elírás maximum három karaktert érint. Pótdíj kiszabása esetén a korrigálásra a pótdíjfizetési felszólítás kézhezvételét követő 60 napon belül van lehetőség, pótdíj hiányában az e-matrica az érvényességi ideje alatt bármikor intézhető. A módosítást követően az e-matrica a módosított rendszámra lesz érvényes az érvényesség kezdetére visszamenőleg.

Az eljárás során be kell mutatni a gépjármű forgalmi engedélyét és a jogosultság megvásárlását igazoló ellenőrző szelvényt, vagy – ha a vásárlás nem benzinkúton történt – az elektronikus nyugtázó értesítést. Az ügyintézés díja 1470 Ft. A „0” (nulla) és az „O” karakterek, illetve az „1” és „I” karakterek felcseréléséből adódó karaktertévesztés átírása során nem kell ügyintézési díjat fizetni

– jegyezték meg. 

A téves rendszám javítása intézhető videós ügyintézési csatornán, személyesen az ügyfélszolgálati irodáikban, valamint az e-matrica érvényességi idején túl levelezés (e-mail, postai levél) útján is.

Új autópálya-matrica: még a nyáron bevezetik a szomszédos országban – ennyibe fog kerülni

Magyarországon újra felerősödött az a kommentár, hogy a magyar hasonló kategória miért ennyivel drágább. Megvan rá a válasz, mi okozza a különbséget az új autópálya-matrica árában.

2023-ban összesen 30 917 darab gépjármű (rendszám) esetében kérték az ügyfelek pótdíjuk, pótdíjaik éves országos e-matricával történő kiváltását.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.