BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Alkotmánybírósághoz fordul az LMP a kastélytörvény miatt

Utólagos normakontrollért az Alkotmánybírósághoz fordul az LMP a kastélytörvény kapcsán. A párt szerint lényegében ingyenprivatizációt jelentene a törvény azáltal, hogy különféle cégek, magánszemélyek jutnak hozzá a nemzeti vagyonhoz.

Az LMP szerint az úgynevezett kastélytörvény sérti az Alaptörvényt, ezért az ellenzéki párt utólagos normakontrollért az Alkotmánybírósághoz fordul. Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési képviselője kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban közölte ezt, és azt mondta, hogy a törvény alapján – amelyet Lázár János építési és közlekedési miniszter kezdeményezésére fogadott el a parlament június közepén a Fidesz és a KDNP szavazataival – ingyen privatizálnák Magyarország történelmi kastélyainak jelentős részét.

20231016 Tura
Az LMP szerint a kastélytörvény ingyenprivatizációt tesz lehetővé ahelyett, hogy a nemzeti vagyont óvná / Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet

„Negyvenhét műemléki védettségű kastélyt épületekkel, lovardákkal, melléképületekkel, parkokkal együtt kíván Lázár János magánosítani, odaadni adott esetben cégeknek, különböző más magánszereplőknek úgy, hogy ezeket a döntéseket egymaga hozhatja meg, és augusztustól már el is indíthatja ezt a privatizációs folyamatot” – fogalmazott Keresztes László Lóránt. Hozzátette: olyan épületek kerültek a privatizációs listára, mint a történelmi szempontból is rendkívül jelentős műemlék épületnek számító sárvári Nádasdy-vár, a sümegi Püspöki Palota vagy a dégi Festetics-kastély.

A képviselő hangsúlyozta: a nemzet vagyonát óvni kell és gyarapítani, nem pedig elosztogatni, és „aki a hatalmával visszaélve” ilyen tervet akar végrehajtani, „az a nemzetet lopja meg, ezért mi minden eszközzel megpróbálunk fellépni a nemzet kirablása ellen”.

Keresztes László Lóránt elfogadhatatlannak nevezte, hogy különböző cégeknek vagy magánszemélyeknek a tulajdonába kerüljenek történelmi léptékkel is jelentős műemlék épületek, amelyek jelenleg a magyar emberek, a magyar állam birtokában vannak.

Úgy értékelt: hiába volt már egy változtatás a törvény szövegében, az jelenleg is sérti az alaptörvényt. Ezért az Alkotmánybírósághoz fordulnak normakontrollért a jogszabály ügyében – közölte.

Keresztes László Lóránt elmondta azt is, megkeresi az érintett önkormányzatokat, tegyék lehetővé, hogy a helyi közösségek a privatizációról véleményt mondhassanak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.