BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Electric,Ev,Car,Parked,In,The,Parking,Lot,While,Plugged

Céges e-autó: még van pénz a vásárlások támogatására

Bár majdnem 3300 cég igényelt támogatást e-autó vásárlásához, még van pénz a kasszában, a beérkezett kérelmek együttesen a teljes, 30 milliárd forintos keretösszeg több mint felét fedik le. Az eddigi igénylések nagyjából háromnegyedét a személyautók teszi ki – közölte az Energiaügyi Minisztérium. Megtudtuk: augusztustól lehet pályázni új nyilvános e-töltőállomások létesítésére a fővároson kívül, erre 28 milliárd forintos keret nyílik meg.

Meghaladta a háromezret a vállalati e-autó programban igényelt személyautók száma, több mint kétezer pályázatot hagytak jóvá eddig 9 milliárd forint értékben, a kifizetések már megkezdődtek – jelezte az Energiaügyi Minisztérium legfrissebb Facebook-bejegyzésében.

e-autó
E-autó vásárlásra már több mint 3300 cég igényelt támogatást / Fotó: Shutterstock

A beérkezett kérelmek együttesen a teljes, 30 milliárd forintos keretösszeg több mint felét fedik le, vagyis még mindig érdemes pályázni a járművenkénti több millió forintos támogatásra.

Mi a vállalati e-autó program lényege?

  • A vállalkozások február eleje óta igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást elektromos személygépkocsi, teherautó vagy kisbusz beszerzéséhez a REPowerEU-keretből. 
  • A 30 milliárd forintos program egy jármű megvásárlásának költségeiből az akkumulátor kapacitásának függvényében 

akár 4 millió forintot is fedezhet.

  • A program jóvoltából Magyarországon 2024 első öt hónapjában az európai élmezőnybe tartozó arányban bővült a zöldautó-flotta. 
  • A tisztán elektromos járművekből februártól–májusig bármelyik megelőző havi darabszámnál többet helyeztek forgalomba hazánkban.

Most jön az e-töltők támogatása

A jövő a zöldenergiáé, az elektromos autók használata csökkenti a települési légszennyezést és zajterhelést, üzemeltetőik működtetési-karbantartási költségeket takaríthatnak meg.

A zöld járművek további terjedését segíti a vidéki elektromos töltőhálózat bővítése:

 

 A társadalmi egyeztetésen lévő program a napelemmel és energiatárolóval felszerelt modern töltőpontok telepítését is ösztönzi.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.