BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Boldog békeidők ízeivel csábít az új történelmi cukrászda Balatonlellén

Cukrásztörténelmi pillanatként harangozták be a történelmi Szalay Cukrászda pénteki megnyitását Balatonlellén. A százötven éves receptekkel dolgozó Szalayban mostantól bárki megkóstolhatja a boldog békeidők, vagyis az 1800-as évek végének és az 1900-as évek elejének édes ízeit, a korszak gazdag cukrászati kultúrájának különlegességeit Balatonlellén, a süteményeiről is híres történelmi nemesi családról elnevezett cukrászdában.

Életre keltek a boldog békeidők ízei, avagy cukrásztörténelmi pillanat a Balatonnál – írják a százötven éves receptekből készült süteményekkel megnyílt Szalay cukrászdáról, amely Balatonlellén, a Bahart kikötőnél üzemel péntektől.

Szalay Cukrászda
A történelmi Szalay cukrászda tulajdonosa, Nagy Csaba a pult előtt / Fotó: Böröczky Bulcsú / Szalay cukrászda

A hagyományosan elegáns, stílusos környezetben 

megkóstolhatják a vendégek az 1800-as évek végének és az 1900-as évek elejének édes ízeit, 

a korszak gazdag cukrászati kultúrájának különlegességeit találhatják meg Balatonlellén, a süteményeiről is híres történelmi nemesi családról elnevezett cukrászdában.

Itt történelmi ereklyeként tekintenek azokra az edényekre, konyhai eszközökre és különösen a receptekre, amelyek csak nemrégiben kerültek elő a Szalay-kúria pincéjéből. Az egykori nemesi család kultusza egyre erősebb a városban, ahol Szalay-napokat is tartanak évek óta, és ez vezetett el a cukrászat megnyitásához is.

Lokálpatriótaként örömmel csatlakoztam a polgármesteri hivatal kezdeményezéséhez négy éve, és a szintén a családunk által üzemeltetett Kedvesem bisztró látványcukrászatában elkészültek az első sütemények a Szalay család receptjei alapján

– mondta Nagy Csaba, a Szalay cukrászda tulajdonosa.

Látva ezek sikerét, és jobban elmélyedve a Szalay család történetében, Nagy Csaba és munkatársai arra jutottak, hogy szeretnék még jobban megidézni az előző század elejének miliőjét Balatonlellén egy hagyományőrző, történelmi cukrászdában, és egész évben kínálni a hagyományos receptek alapján készült különlegességeket.

Egyszerre gondoskodnak a hagyományőrzésről és a vendégek megfelelő kiszolgálásáról is, így a régi fotók között modern megoldásokat is alkalmaznak az új Szalay cukrászdában. 

Szalay Cukrászda
Százötven éves receptek alapján készülnek a sütemények / Fotó: Böröczky Bulcsú / Szalay cukrászda

A receptek közül is azokat kínálják, amelyek a mai ízlésnek is megfelelnek. Kapható például a Székely tortaszelet és a Károlyi torta is, amelyek eredeti receptjei megtalálhatók a cukrászat kiállításán, a család korabeli életét megidéző fényképek mellett.

Kiderült, melyek a legjobb hazai cukrászdák, és kik a legfelkapottabb cukrászok – fotók

Összeállt 2024 legjobb cukrászdáinak listája. A Dining Guide Top 100 Étteremkalauz top 10-es válogatása már harmadik alkalommal kezdődik az óbudai Málna The Pastry Shop nevével, amely, miután 2024-ben elnyerte az év legjobb teljesítményéért járó Év Cukrászdája díjat, ezzel Magyarországon a Mihályi Patisserie után második cukrászdaként a Hungarian Pastry Shop Best of The Best cím viselője is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.