BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Felvételi 2024: külföldön is egyre népszerűbb a Debreceni Egyetem

Idén is rendkívül népszerű a Debreceni Egyetem a külföldi hallgatók körében. A 2024/2025-ös tanévre több mint 31 ezer jelentkezés érkezett a meghirdetett több mint 80 különböző képzési formára.

Tovább nő a külföldi hallgatók száma a Debreceni Egyetemen: idén mintegy 2000 új hallgató érkezik más országokból az egyetemre, ezzel összesen több mint 7500 külföldi egyetemista kezdheti meg tanulmányait szeptembertől az intézményben.

Debreceni Egyetem
Várhatóan több mint 7500 külföldi egyetemista kezdheti meg tanulmányait szeptembertől a Debreceni Egyetemen / Forrás: Unideb

A Debreceni Egyetemre jár a legtöbb külföldi hallgató

Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese elmondta, 

egyetemükről közismert, hogy a hazai felsőoktatási intézmények közül a legnagyobb létszámban képez külföldi hallgatókat. 

A világ több mint száz országából érkező hallgatói közösségnek nyolcvanon felüli szakon kínálnak angol nyelvű képzést. Bartha Elek szerint az idei felvételi eljárás során a jelentkezők és a felvettek létszámát tekintve folytatódott a korábbi évek kedvező tendenciája, amelynek eredményeként a külföldi hallgatóik létszáma szeptembertől várhatóan meghaladja a hét és fél ezret. Az oktatási rektorhelyettes jelezte, az egyetem stratégiájának fontos eleme az oktatás és a kutatás terén az intézmény nemzetközi arculatának erősítése.

A tavalyi rekordszámú jelentkezést is meghaladják az idei adatok

A magas számú jelentkezésekhez hozzájárult, hogy tovább nőt az intézmény népszerűsége a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban, 

az idei adatok több mint 15 százalékkal meghaladták a 2023-as rekordszámú jelentkezési számokat. Emellett az egyetem fizetős képzéseire a tavalyinál 22 százalékkal több jelentkezés érkezett.

Az intézmény arról tájékoztatott, hogy a Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ összességében több mint 31 ezer jelentkezést regisztrált, a felvételi eljárás lefolytatása után 4814 jelentkezőt vett fel. Közülük a Tempus Közalapítvány Kuratóriumának döntését követően 753 diák nyerte el a Stipendium Hungaricum ösztöndíjat, így a fizetős képzésen résztvevőkkel együtt megközelítőleg 2000, a felvételi határozatot elfogadó hallgató kezdi meg tanulmányait szeptemberben. Mindezeket összegezve, a 2024/25-ös tanévben várhatóan mintegy 7500 külföldi hallgató végezheti tanulmányait az egyetemen idegen nyelven.

Az egyetem számára továbbra is kihívás a felvételt nyert diákok lakhatásának megoldása, amely hosszabb távon hatással lehet a jelentkezők létszámának alakulására, az intézmény ezért többféle módon igyekszik orvosolni a problémát.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.