BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megkezdődött a soros magyar uniós elnökség első tanácsi ülése Nagy Márton vezetésével

Kedden tartja meg informális ülését Budapesten az Európai Unió Versenyképességi Tanácsa, amelyen a tagországok gazdasági miniszterei vesznek részt. Az ülést, amely a soros magyar elnökség első tanácsi rendezvénye, Nagy Márton vezeti.

A nemzetközi kihívások közepette, amikor Európa lemaradóban van globális versenytársaival szemben, létfontosságú az unió és tagállamai termelékenységének és ezáltal versenyképességének javítása és a növekedés ösztönzése – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéből.

20240423 Debrecen
Magyar Kereskedelmi és Iparkamara MKIK és a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. közös vállalkozásfejlesztési konferencia 

Fotó: Vémi Zoltán  VZ 
Világgazdaság VG 

A képen: Nagy Márton  nemzetgazdasági miniszter
Nagy Márton vezeti a soros magyar elnökség első tanácsi rendezvényét / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Mint írták, a Versenyképességi Tanács mostani ülésének legfőbb célja egy új európai versenyképességi paktum előkészítése, ugyanis a magyar európai uniós soros elnökség központi célkitűzése az európai versenyképesség megerősítése. Az ülést Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter vezeti.

Az Új Európai Versenyképességi Megállapodás tervezetét Orbán Viktor miniszterelnök az ősz folyamán terjeszti elő az Európai Tanács felé. Ennek keretében prioritás a gazdasági növekedés újraindítása és a tartós növekedés feltételeinek kialakítása, a belső piac elmélyítése, a kis- és középvállalkozások kiemelt támogatása, a zöld- és digitális átmenet elősegítése az európai gazdasági szereplőkkel és az európai polgárokkal partnerségben, a nemzetközi együttműködések előmozdítása, illetve a munkahelyek stabilitásának és fenntarthatóságának biztosítása.

A mai ülés keretein belül két fókusztéma kerül szóba a versenyképességet illetően: az elektromobilitás térnyerésének felgyorsítása, valamint a mesterséges intelligencia alkalmazásának előmozdítása.

Így akarjuk naggyá tenni Európát: részletek a magyar soros elnökségről

Július elsejétől a következő hat hónapban Magyarország irányítja az Európai Unió Tanácsának munkáját, a tagállamok közötti együttműködést építve, megállapodásokra törekedve. A Világgazdaság összeszedte, mivel készülünk, mi lesz a logónk és mik a legsarkalatosabb témák, amelyekre fókuszálnia kell hazánknak az elnökség alatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.