BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felvételi 2024: szakterületén a Semmelweis viszi a prímet

A Semmelweis Egyetem hat karán magyar nyelvű képzésben összesen 2222 hallgató kezdheti meg tanulmányait a 2024/25-ös tanévben, közülük 2004-en az államilag támogatott, 218-an pedig az önköltséges képzésre nyertek felvételt.

A Semmelweis Egyetem hat karán magyar nyelvű képzésben összesen 2222 hallgató kezdheti meg tanulmányait a 2024/25-ös tanévben, közülük 2004-en az államilag támogatott, 218-an pedig az önköltséges képzésre nyertek felvételt – közölte a felsőoktatási intézmény. Tájékoztatásuk szerint az orvos- és egészségtudományi területen továbbra is a Semmelweisen voltak a legmagasabbak a ponthatárok és az intézmény képzései számítottak a legnépszerűbbnek.

Fotó: Kovács Attila / MTI

Sikeresen vizsgázott az új típusú felvételi, amely szerint az emelt szintű érettségiért automatikusan járó 100 pont helyett 50 pontot lehetett szerezni nyelvvizsgával, tanulmányi, sport, illetve művészeti többletteljesítménnyel, a másik 50 pontot pedig személyes meghallgatáson gyűjthette össze a jelölt, ezen a rátermettséget, motivációt, empátiát tudtuk lemérni

– jelentette ki dr. Merkely Béla a közlemény szerint. 

Az Általános Orvostudományi Karon rekordszámú hallgató kezdi meg a tanulmányait szeptemberben. „Alig várom, hogy a gólyatáborban találkozzunk” – mondta a rektor.

Dr. Hermann Péter egyetemi tanár, oktatási rektorhelyettes kifejtette: az intézmények egyrészt kijelölhették, az adott képzés milyen ötödik érettségi tantárgyat vár el a felvételhez, és melyik kettőt, és azokat milyen szintet elvárva (közép- vagy emelt) jelöli meg felvételi, azaz érettségi pontot adó tantárgynak – ezek a 0-tól 400 pontig terjedő tartományt érintik a maximális 500-ból. A további 100 pont korábban tanulmányi többletpont volt, most azonban intézményi pont lett, azaz az intézmények maguk határozhatták meg, mire adnak pontot. 

A rektorhelyettes szerint az új pontszámítás miatt várható volt, hogy a felvételi pontszámok valamelyest csökkenni fognak, ugyanakkor az eltérő felvételi eljárás miatt az idei év nem hasonlítható össze a tavalyival ilyen szempontból. Az orvos- és egészségtudományi területen azonban továbbra is a Semmelweis Egyetem képzéseihez volt szükség a legmagasabb pontszámokra, azaz ide volt a legnehezebb bejutni. Idén 2222 kezdhetik meg a tanulmányaikat az intézményben a magyar nyelvű képzésen, közülük 2004-en az állami ösztöndíjas, 218 önköltséges formában.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.