BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Endo-kapszulás vizsgálat

A világon elsőként a magyar betegek számára lesz elérhető ez a fájdalommentes szűrővizsgálat

Még idén nyáron elérhető lesz Magyarországon is a világ első és egyetlen élő, 3D-s kapszulaendoszkópiás vizsgálata. A legújabb generációs, mesterséges intelligencia által támogatott, robotikailag vezérelt, mágnesesen irányított, 3D-s kapszulaendoszkópiás technológia minden eddiginél pontosabb, teljesen fájdalommentes gasztroenterológiai szűrést tesz lehetővé a páciensek számára.

Lassan lejár a fájdalmas gasztroenterológiai eljárások kora, egy új eljárás során a páciens ugyanis egy átlagos méretű kapszulát nyel le, melyet a mágneses erő kihasználásával egy robotkar juttat el az emésztőcsatorna azon pontjáig, ahonnan már a bélrendszer természetes mozgása viszi végig az emésztőcsatornán. 

Endo-kapszulás vizsgálat, gasztroenterológia
Fájdalommentes szűrés: kíméletes eljárás az endokapszulás gasztroenterológiai vizsgálat, melynek során akár 50 ezer felvétel is készülhet

Mindez csupán néhány órát vesz igénybe, ám a vizsgálat alatt akár 50 ezer felvétel is készül a diagnózisra váró páciensről, amely egy megközelítőleg hat-nyolc órás, részletes és hozzáértő elemzést kívánó leletanyagot eredményez.

Miközben egy tapasztalt orvos számára a felvételek átnézése nagyjából másfél órás munka lenne, a mesterséges intelligencia bevonásával ez 20 percre rövidül, mivel az algoritmus kiszűri a negatív képeket, a szakemberek pedig csak a gyanús elváltozásokat vizsgálják, és a tapasztalatok szerint 99 százalékos hatékonysággal képes azonosítani a daganatos területeket, szemben az emberi szemtől elvárható 70-90 százalékos aránnyal. 

A magyar betegek számára teljes tápcsatorna- és gyomorvizsgálatra a székesfehérvári Endo-Kapszula Magánorvosi Centrum tette elsőként elérhetővé a kapszulaendoszkópiát. A székesfehérvári centrum már több mint tízévnyi tapasztalattal bír, és eddig megközelítőleg 5000 vizsgálatot végeztek, ezzel a technológiával a legtöbbet a világon. 

A világon elsőként alkalmazott technológia

Ezt a ma már népbetegséggé vált emésztőrendszeri daganatok és egyéb tápcsatornai betegségek diagnosztizálásában és korai kezelésében forradalmi módszert kínálja mostantól Budaörsön az EndoRobotics Tápcsatornai Szűrő- és Oktatócentrum is. A budaörsi EndoRoboticsban ráadásul a világon elsőként ötvözik a tajvani Darwin 3D orvosi képalkotó algoritmus és az Amerikai ANX Robotica kapszula endoszkóposoptika-technológiáját, ami így elsőként a magyar páciensek számára lesz elérhető az egész bolygón. 

  • A legújabb generációs modell mozgathatóbb, így 
  • nagyobb emberek is elférnek benne, 
  • pontosabb és erősebb robottal, valamint 
  • a legújabb mesterségesintelligencia-technológiával van felszerelve. 

A korábbi 2D-s verzióhoz hasonlóan lehetővé teszi a teljes tápcsatorna precíziós feltérképezését és az esetleges elváltozások gyorsabb felismerését, bizonyos modulok pedig akár a szövettani mintavételt is helyettesíthetik. 

A technológia valóban annyira új, hogy az amerikai gyártó az egész világról Budaörsre, az EndoRoboticshoz fogja küldeni betanulásra azokat az orvosokat, asszisztenseket és technikai személyzetet, akik a későbbiekben máshol szintén használni fogják.

Miért fontos a fájdalommentes szűrés?  

Európa-szerte komoly egészségügyi problémát jelent a béldaganatos esetek szaporodása, a szűrés és a korai diagnózis ezért kulcsfontosságú. Különösen a vastagbélrák vált népbetegséggé, és az egyre fiatalabb korosztályt érintő elváltozás Magyarországon kiemelkedően sok áldozatot szed, évente körülbelül 5000 ember veszti életét emiatt. „Az Egyesült Királyságban az a tapasztalat, hogy míg a hagyományos endoszkópos kolonoszkópiás vizsgálatra az emberek negyede megy csak el, viszont az olyan, nem invazív szűrődiagnosztikai lehetőséggel, mint például a kapszulaendoszkópia, már a veszélyeztetett lakosság 40-50 százaléka élne. Ez nagyon fontos eredmény, amely világosan megmutatja, hány további életet lehetne így megmenteni” – teszi hozzá prof. dr. Madácsy László, az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrum vezetője.
 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.