BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hivatalos: végleg kivonul az OTP Romániából

A Banca Transilvania 347,5 millió euróért vette meg az OTP Bank romániai leányát, a tranzakciót a román versenyhatóság is engedélyezte.

Jóváhagyta a román versenytanács azt a tranzakciót, amellyel a Banca Transilvania át kívánja venni az OTP Bank romániai leányát, 347,5 millió euró értékben. Ez kötelező lépés volt a magyar bank román piacról való kilépésének befejezéséhez, írja az Economedia.ro.

Hivatalos: végleg kivonul az OTP Romániából / Fotó: Economedia.ro

A versenytanács megállapította, hogy ez a művelet nem akadályozza nagyobb mértékben a hatékony versenyt a román piacon, vagy annak jelentős részén, és nem fér kétség a normál versenykörnyezetbe való összeegyeztethetőségéhez

– közölte a hatóság.

Az OTP Bank Románia átvétele esetén a romániai topbankok között a vagyon szerint amúgy is vezető Banca Transilvania teljesen elválik a piacon a többi banktól. Így a Banca Transilvania 22,55 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, a bank vagyona pedig 170 milliárdra nő, ha átveszi az OTP Bank Romániát – derül ki az Economedia.ro által a BNR adatai alapján elemzett adatokból.

Az OTP még 2023 májusában bocsátotta eladásra a romániai leányvállalatot. A magyar csoport ki akart vonulni Romániából, ahol viszonylag kis piaci részesedéssel rendelkezik, annak ellenére, hogy többször próbált akvizíciókkal terjeszkedni. Az OTP Bank 2017-ben megkísérelte felvásárolni a Banca Romaneascát, de a tranzakciót a Román Nemzeti Bank (BNR) megvétózta.

Az eladási szándék mögött lényegében az állt, hogy az OTP külföldi leánybankjai közül egyedül a romániai kirendeltség nem teljesített fényesen az elmúlt időszakban. Bencsik László vezérigazgató-helyettes az OTP csoport első negyedévi jelentését ismertető májusi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy bár Magyarországon veszteséges lett az OTP Bank, a külföldi leánybankok teljesítményével azonban sikerült csoportszinten feljavítani az eredményt. 

„A külföldi leánybankok teljesítménye javult az első negyedévben, egyedül Romániában nem látszik érdemi növekmény”

– számolt be az OTP illetékese, hozzátéve, hogy eközben Oroszország és Ukrajna is jövedelmező lett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.