BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Holnap zárult a diákoknak kiírt fontos pályázati lehetőség

A program keretében a diákok nemzetközi tapasztalatot szerezhetnek, a világ vezető egyetemein meríthetnek tudást, majd a tudásukat itthon hasznosíthatják az államtitkár szerint.

Idén elindult a Pannónia Ösztöndíjprogram, amely három pillérrel segíti a hallgatókat abban, hogy nemzetközi tapasztalatot szerezzenek, a világ vezető egyetemein tudást merítsenek, majd a tudásukat itthon hasznosítsák – emlékeztetett szombaton a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára, Varga-Bajusz Veronika. A program első elemével az egyetemek részképzésre küldhetik a diákokat a világ bármely vezető egyetemére. 

A,Confident,Student,Is,Depicted,In,A,Busy,University,Hallway,
Fotó: Orion Production

A második pillér lényege, hogy a kimagaslóan teljesítő hallgatóknak az intézmények felajánlhatják, hogy a világ legjobb kétszáz egyetemén tanulhatnak fél vagy egy évet az egyetem finanszírozásában. A harmadik pillér azokat a diákokat segíti, akik a világ legjobb száz egyeteme valamelyikében szeretnének tanulni – mondta az államtitkár.

A 2024-ben induló program első projektszakasza 10 milliárd forintos pályázati kerettel indul, és 8000 felsőoktatási hallgatónak, oktatónak és munkatársnak biztosít külföldi mobilitási lehetőséget. Közülük 200 hallgató tanulhat a világ legjobb egyetemein kiválósági ösztöndíjjal.

Varga-Bajusz Veronika elmondta: a kormány minden cselekedetét az vezérli, hogy olyan felsőoktatást építsen, olyan lehetőségeket teremtsen, amelyben az egyetemek nemcsak tudásátadó helyek, hanem közösséget is építenek, és támogatják a diákokat céljaik elérésében.

Hozzátette: nemzetünk több mint ezeréves küldetését Európa szívében akkor tudja kiteljesíteni, ha gyermekei, fiataljai nevelésére kiemelt figyelmet fordít. Ennek érdekében alkották meg az egyetemekkel, a társadalmi, gazdasági szereplőkkel azt a felsőoktatási modellt, amely versenyképes, identitásőrző és közösségépítő.

A modellnek annak ellenére, hogy csak két éve indult el teljességében, már vannak eredményei: öt éve hét, három éve kilenc, két éve tizenegy, idén pedig már tizenkettő magyar egyetem van a világ legjobb 5 százalékában. Három egyetem szerepel a világ legjobb 2 százalékában és egy a legjobb 1 százalékban – sorolta.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.