BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Impozáns látványt nyújtanak a MÁV felújított balatoni vasútállomásai – fotók

Két balatoni vasútállomást újított fel a MÁV a főszezon kezdetére.

Megújult állomások várják utasainkat Balatonszéplak felső megállóhelyen és Balatonfenyvesen, írja a MÁV a Facebook-oldalán, hozzátéve, hogy felújított épületek, akadálymentesített parkolók, kerékpártárolók, megújult utastájékoztató rendszerek, hőszivattyús hűtés-fűtési rendszer, illetve LED-es világítás található mindkét helyszínen.

Impozáns látványt nyújtanak a MÁV felújított balatoni vasútállomásai / Fotó: MÁV

A Magyar Építők szerint a Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) folytatta a dél-balatoni vasútvonal 2010-ben elkezdett modernizálásának óriásprojektjét. Az állomásépületek felújításának a célja az volt, hogy tovább emeljék az utazási komfortot és bővítsék azok körét, akik autó helyett a vasutat választják utazási céljuk eléréséhez.

A  projektben az 1958-ban épített, elavult várótermet lebontották, helyén 221 négyzetméter alapterületen, korszerű technológiai megoldásokkal, költséghatékonyan működtethető és akadálymentesen megközelíthető felvételi épület valósult meg. Emellett az utasok biztonságát a létesítményekre kihelyezett térfigyelő kamerák biztosítják. Balatonfenyvesen magasperont építettek, a gyalogos felüljáróhoz plusz lépcsőkar készült, továbbá gyalogos közlekedési útvonalat létesítettek a kisvasúti állomáshoz. 

Balatonszéplak vasútállomást is megújította a MÁV / Fotó: MÁV

A projekt részeként felújították a parkolót és új parkolóhelyeket is létesítettek. Közel ezer négyzetméteren, az előtérrendezési munkák keretében megújultak a járdák és a zöldfelületek is. 

A projekt összeköltsége közel 600 millió forint.

Balatonfenyves 1971-ben épített állomásépülete szintén teljesen megújult, amelynek köszönhetően az utazók kényelmét új váróterem, modern vizesblokk, jegykiadó automata szolgálja ki. Az épületet modernizálása során korszerű épületgépészeti megoldásokkal, hőszivattyús hűtési-rendszerrel, LED világítással szerelték fel. A költséghatékony üzemeltetést napelemrendszer kiépítése segíti.

Közel nyolcszáz méter hosszan a kivitelező cégnek a távközlési hálózatok kábeleit is el kellett helyeznie, a kapcsolódó távközlési és biztonságtechnikai berendezések kiépítésével együtt. Az elvégzendő feladatok közé tartozott az állomás mintegy 1650 négyzetméteres környezetének rendezése is. A teljes projekt megvalósításához mintegy 1,4 milliárd forint uniós forrást használtak fel.

A MÁV azt ígéri, hogy mivel a tervek elkészültek, így forrás rendelkezésre állása esetén 2025 után további állomásépületek is megújulhatnak a déli és az északi parton egyaránt.

Korszerű utastájékoztató rendszer szolgálja az utasok kényelmét / Fotó: MÁV


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.