BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Worker,Installing,Plastic,Window,Indoors

Július 1.: történelmi nap a mai, így változik az életünk

A mindennapjainkat érintő több változás lép életbe július elsejétől. Ezek közül is kiemelkedik a történelmi jelentőségű, féléves magyar uniós elnökség, miközben ma startol el az Otthonfelújítási program, válik lehetővé az önellenőrzés is az eáfa-rendszer keretein belül, módosul a KRESZ, illetve a nyugellátás, lejárt a palackforgalmazóknak adott haladék a kötelező visszaváltási rendszert illetően, továbbá megszűnik a kötelező akciózás és drágít a posta.

A mindennapjainkat érintő több változás lép életbe július elsejétől. Ezek közül is kiemelkedik a féléves magyar uniós elnökség, miközben ma startol el az otthonfelújítási program, és válik lehetővé az önellenőrzés is az eáfa-rendszer keretein belül, módosul a KRESZ, illetve a nyugellátás, és lejárt a palackforgalmazóknak adott haladék a kötelező visszaváltási rendszert illetően, továbbá megszűnik a kötelező akciózás és drágít a posta. 

Július 1.: így változik az életünk
Július 1: elstartolt az Otthonfelújítási program Magyarországon / Fotó: Shutterstock

 

Magyar elnökség: eldördült a startpisztoly – jöhet az aprólékos munka

Hétfőn indul a féléves soros magyar elnökség, amelynek hét fő prioritása között található egy új európai versenyképességi megállapodás megkötése és az Európai Unió bővítési folyamatának az előmozdítása Nyugat-Balkán irányába. A hazai adminisztráció feladata az, hogy a fontosabb ügyekben „tisztességes közvetítő”  legyen, ami jókora kihívás tekintettel a jelenlegi feszültségekkel teli helyzetre. 

A hat hónap alatt mintegy 1500 munkacsoporti ülést tervez hazánk, Magyarországon pedig mintegy 230 eseményt fognak megrendezni, amelyek között lesz 16 informális tanácsülés is.

Az európai politikai közösség csúcstalálkozóját novemberben Budapesten tartják, Brüsszelben és Luxemburgban 37 formális tanácsüléssel számolnak.

Otthonfelújítási program: még több ingyen pénzhez lehet jutni

Akár 300 ezer forinttal több vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak a július 1-jén startoló otthonfelújítási program keretében azok, akik nem a minimálisan kötelező 30, hanem 40 százalékot elérő energiamegtakarítást érnek el felújított otthonukban.

Az elvárás egyértelmű: a kamatmentes kölcsönért és a vissza nem térítendő támogatásért cserébe legalább 30 százalékos, hiteles tanúsítvánnyal alátámasztott energiamegtakarítást kell elérni. 

Az Otthonfelújítási program keretében megpályázható támogatás 

  • hőszigetelésre, 
  • nyílászárók cseréjére, 
  • használati melegvíz- és fűtésrendszer korszerűsítésére, 
  • melegvizes puffertartály létesítésére, 
  • valamint a korszerűsítés kapcsán felmerülő helyreállítási, javítási munkákra fordítható.

Érdemes szem előtt tartani, hogy 40 százalékos megtakarítás esetén 300 ezer forinttal nő a vissza nem térítendő rész, ami régiónként, és a pályázó háztartás jövedelmi helyzetétől függően alapból 2,5–3,5 millió forint között mozog.

Kötelező akciózás: elérte a célját

A kormánynak sikerült leszorítania az inflációt, emiatt 2024. július 1-jétől megszűnik a kötelező akciózás. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztatása szerint a kötelező akciózással sikerült a letörni, majd alacsony szinten tartani az inflációt. Az NGM kiemelte, hogy az intézkedés elérte célját, így a következő hónap első napjától kivezetésre kerül, azonban a kiskereskedelmi árverseny fenntartása és élénkítése érdekében továbbra is működtetni fogják az online árfigyelő rendszert.

A kötelező akciózást az inflációs sokk leküzdése, a családok és a nyugdíjasok védelme érdekében 2023. június 1-jétől a Nemzetgazdasági Minisztérium javaslatára vezették be. Az intézkedések következtében 

olyan alapvető élelmiszer-kategóriák termékeit vásárolhatták meg a fogyasztók lényegesen olcsóbban, mint például 

  • a baromfihús, 
  • a tej, 
  • a tejföl és helyettesítői, 
  • a sajt, 
  • a kenyér, 
  • a péksütemények, 
  • a száraztészta, 
  • a rizs, 
  • a friss gyümölcs és 
  • a friss zöldség.

Új időszámítás kezdődik a Mohu kötelező visszaváltási rendszerében

Felfutása után napi több millió italospalackot kezelnek majd a kötelező, új, betétdíjas visszaváltási rendszer automatái, kézi visszaváltó pontjai. A rendszer már az év eleje óta él – erről a hulladékgazdálkodási koncessziós feladatot elnyert Mohu Zrt. volt köteles gondoskodni –, de csak fél gőzzel működik, mert az arra kötelezettek haladékot kértek. Ez a haladék azonban június utolsó napján lejárt.

A 2024. július elsejei határidő a gyártókra és az első belföldi forgalomba hozókra vonatkozik, ami azt jelenti, hogy ez után már tilos visszaváltásra nem alkalmas csomagolásban italterméket forgalmazni (kivéve a jogszabály adta néhány felmentési esetet). 

Jelenleg naponta mintegy négyszázezer palackot váltanak vissza mintegy háromezer automatán keresztül. Ezekhez még ezen a héten csatlakoznak a kézi visszaváltó pontok is. Ez a szám a rendszer felfutása után várhatóan napi több millió palackra emelkedik, a növekedést azonban már most is napról napra tapasztalja a Mohu.

Július 1.: így változik az életünk
Felfutása után napi több millió italospalackot kezelnek majd a kötelező, új, betétdíjas visszaváltási rendszer automatái / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

 

Életbe lépett a KRESZ-módosítás – a buszsávokban

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) 2024. július 1-jétől lehetővé tette, hogy a buszsávokban közlekedjenek a magyar EU-elnökség miatt Budapestre érkező delegációk járművei. A KRESZ-módosítás mellett az ellenőrizhetőség és észlelhetőség elősegítése végett a buszsáv használatára újonnan jogosult autók megkülönböztető – öntapadós – matricákat is kapnak.

Mindez azonban szigorúan csak a kijelölt járművekre vonatkozik, amelyek a közösségi közlekedés zavarása nélkül élhetnek ezzel a lehetőséggel, azaz a buszsáv továbbra is 

  • az autóbuszoké és 
  • a trolibuszoké, 
  • a közösségi közlekedésnek itt továbbra is elsőbbsége lesz.

Eáfa: élesedtek a fejlesztések

Folyamatos növekedést mutat az e-áfarendszer használata, amellyel január 1-jétől van lehetőség a havi és a negyedéves áfa bevallására. Ez a lehetőség is csökkenti az adminisztrációs terheket, és fehéríti a gazdaságot, ami az egyik legfőbb célja a kormányzati intézkedéseknek.

Az e-áfarendszerben idén június 20-ig több mint 60 ezer adózót regisztráltak, a felületre több mint 195 ezer alkalommal léptek be. A január 1-jei indulás óta máig 6128 bevallás érkezett be ezen keresztül a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). Utóbbi folyamatosan dolgozik a rendszer finomhangolásán, új funkciókat tartalmazó fejlesztésén, amelyek közül kiemelendő, hogy 2024. július 1-jén lehetővé válik az önellenőrzés is az eáfa-rendszer keretein belül.

Életbe lépnek a mai naptól az e-kereskedelmet, így a webáruházakat érintő új áfaszabályok is. Ezek értelmében a határon átnyúló, elsősorban magánszemély részére értékesített termékek esetében az áfát szinte minden esetben a vevő helye szerinti tagállamban kell megfizetni, az ott érvényes áfamértékkel. A következő hónaptól kezdve megszűnik az Európai Unión kívülről érkező, 22 eurót meg nem haladó értékű áruk áfamentessége is – írja a Blikk.

Nyugdíj: fontos határidő járt le

A jogszabályok szerint hat hónapra visszamenőleg van lehetőség a nyugellátás igénybevételére, azaz június végéig lehetett a tavaly decemberi feltételek szerint kérni annak megállapítását, feltéve, hogy a jogosultsági feltételek

  • az életkor betöltése és 
  • a szükséges szolgálati idő, illetve 
  • a „nők 40” esetében a negyven év jogosultsági idő, 

már ebben a korábbi időpontban is teljesültek. 

Július 1-jétől ez módosul, az új előírás alapján a megállapított nyugellátásról – a kivételes nyugellátás kivételével – a megállapító határozat véglegessé válását követő 15. napot követően nem lehet lemondani.

Július 1.: így változik az életünk
Jelentős áremeléseket hajtott végre a Magyar Posta július elsejétől / Fotó: Shutterstock

 

Jelentős áremelések a Magyar Postánál

A 2024 eleji áremelések után július 1-jétől infláció feletti mértékben emeli számos termékének és szolgáltáltatásának díját a Magyar Posta.

A 24.hu összegyűjtötte a drágulás részleteit:

  • a lakosság által leggyakrabban használt 50 gramm alatti nem elsőbbségi levél 230 forintról 255 forintra,
  • az elsőbbségi 330 forintról 365 forintra nő.
  • Az 50 és 500 gramm közötti nem elsőbbségi levelek ára 945 forintról 1045 forintra,
  • az elsőbbségieké 690 forintról 765 forintra emelkedik.

Szintén drágulnak a hivatalos iratok is, ezek ára

  • 2 kilogrammig 1265 forintról 1395 forintra nő,
  • a 2 kilogramm alatti saját kézbe adott hivatalos iratok ára 1900-ról 2095 forintra emelkedik.
  • arányosan egytizednyi mértékkel lesznek drágábbak a 2 kilogramm és 20 kilogramm között, valamint a 20 és 40 kilogramm közötti hivatalos iratok is.

Ugyancsak 10 százalék körüli lesz a drágulás

  • az azonosított levelek,
  • a levélküldeményhez igénybe vehető szolgáltatások,
  • a postakész borítékok és levelezőlapok,
  • az egyetemes csomagszolgáltatás MPL postacsomag alapdíjak,
  • az MPL postacsomaghoz igénybe vehető többletszolgáltatások,
  • az expressz csomagszolgáltatás MPL üzleti csomag alapdíjak,
  • az MPL üzleti csomaghoz igénybe vehető többletszolgáltatások,
  • és az egyéb szolgáltatások körében.

Hasonló mértékű áremelkedés történik a nemzetközi postai díjak körében,

  • a levélküldemények,
  • a csomag és gyorsszolgálati küldemények,
  • az alapdíjon felüli igénybe vehető szolgáltatások,
  • és a postakész termékcsalád esetében.

Július 1-jétől a posta megszünteti a napilapok kézbesítését. 

A horvát autópályákra visszatér a nyári díjemelés

A horvát autópályákon ismét bevezetik a nyári tarifát, emiatt tíz százalékkal magasabbak lesznek az autópályadíjak július 1-je és szeptember 30-a között. A horvát autópályákat kezelő vállalat (HAC) tájékoztatása szerint a nyári tarifa ugyanakkor nem vonatkozik a nehéz járművekre, vagyis az autóbuszokra és a kamionokra.

Továbbra is kedvezményre tehetnek szert azok az autósok, akik rendelkeznek elektronikus ENC-készülékkel, amelynek használata a szezonban 21, a szezonon kívül 33 százalékos engedményre jogosít fel.

A készülékek a fizetőkapuk melletti irodákban megvásárolhatók és készpénzzel is feltölthetők, ára 15 euró.

Bármekkora összeg feltölthető rá, ami akár jövőre is felhasználható. A készülékkel elkerülhető a sorban állás is a készpénzes fizetőkapuknál, az ENC feliratú kapunál néhány percen belül tovább lehet haladni.

A dobozt egyszerűen a szélvédőnél kell tartani, a sorompóhoz érve az eszköz sípol, majd nyílik a kapu. A lehajtást az autópályáról regisztrálja a következő ENC feliratú kapu, és leveszi a készülékről az útdíjnak megfelelő összeget, ami a kijelzőn láthatóvá válik, mint ahogy az is, hogy mennyi pénz maradt a készüléken.

Egyszer használatos műanyagok: több terméket kivezetnek

Az üdítőitalos palackokról nem lehet teljesen letekerni a kupakot, mivel rögzítve van a palackhoz. A változásnak környezetvédelmi okai vannak, de sok fogyasztó nem örül a módosításnak. Emiatt már 2023 elejétől kikerültek a polcokra a cégek módosított fedelű termékei, noha a szabály alkalmazásának végső határideje 2024. július. A SUP- (single-use plastics) irányelvnek hívott szabály fő indoka a környezetvédelem, mert az új megoldással a csomagolás egyben marad, így az uniós jogalkotók szerint ezzel csökken az elveszített vagy eldobott kupakok mennyisége. Higiénikusabb is az új változat, mert ivás közben nem kell a kupakot kézben tartani, amivel kiküszöbölhető, hogy a kupak véletlenül leessen és beszennyeződjön.

Júliustól életbe lép a műanyagból készült, egyszer használatos elviteles poharak forgalmazásának betiltása, de kivezetik a műanyag szívószálakat, fülpiszkálókat és a léggömbök pálcikáit is. A mai naptól a korábbinál szélesebb termékkörnél lesz kötelező használati útmutató. Az esetek többségében viszont azt elegendő lesz online formában hozzáférhetővé tenni.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.