BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még elcsíphetők a nyári diákmunkaprogram kedvezményei

Összesen 4,3 milliárd forint támogatás igényelhető a nyári diákmunkaprogram keretében. A személyenként akár 326 ezer forint támogatást is jelentő lehetőség augusztus végéig áll a rendelkezésre, a munkáltatók és a diákok még regisztrálhatnak a területileg illetékes hivataloknál.

A kormány idén tizenkettedszer hirdette meg a Nyári diákmunka programját mintegy 3,8 milliárd forint keretösszegből. A kimagasló érdeklődés miatt a forráskeretet a vármegyék még közel félmilliárd forinttal megemelték, így eddig közel 3700 munkáltató 21 400 diák foglalkoztatását tudja megvalósítani 4,3 milliárd forintból közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. 

diákmunka _IMG_5499
Nyári diákmunka: a programba 16–25 év közötti diákok jelentkezhetnek/ Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az adatokat értékelve kiemelte: a kormány 2010 óta a teljes foglalkoztatottság elérésén dolgozik, miközben kiemelt figyelmet fordít a fiatalok munkaerőpiaci aktivitásának növelésére. A fiatalok nyári diákmunkával keresett fizetése pedig a 25 év alattiak szja-mentességének köszönhetően is magasabb. 

Az államtitkár hozzátette: 

a munkaalapú társadalom kiépítéséhez 2013 óta a Nyári diákmunka program is érdemben hozzájárul,

elősegíti a fiatalok munkaerőpiacra lépését, és erősíti munkaszocializációjuk folyamatát, miközben a diákok végzett munkájukkal akár szakmai gyakorlatukat is teljesíthetik.

A legtöbb kérelem – a korábbi évekhez hasonlóan – továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Baranya vármegyékből érkezett be. A diákok 80 százalékát az önkormányzati pillérben foglalkoztatják, emellett jelentős az igény a turizmus, vendéglátás területén is, itt közel négyezer diák foglalkoztatására nyújtottak be kérelmet, ami a teljes igény 17 százaléka. 

A mezőgazdaság területén is több mint félezer diák foglalkoztatására érkezett be kérelem, ami jól jelzi a programra való igényt a versenyszféra területén is. 

A program július 1-jétől augusztus 31-ig tart, a munkáltatók és a diákok még regisztrálhatnak a területileg illetékes járási/fővárosi kerületi hivatalok foglalkoztatási osztályain.

A programba 16–25 év közötti, nappali tagozaton tanuló, munkaviszonyban éppen nem álló, vállalkozási jogviszonnyal sem rendelkező diákok jelentkezhetnek. A támogatásokat önkormányzatok és a mezőgazdaságban, turizmusban, vendéglátásban, erdőgazdálkodásban működő vállalkozások hívhatják le. 

A helyhatóságok számára legfeljebb két hónapra teljes egészében megtérítik a legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatás után fizetett munkabért. A cégeknél legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható, a program a munkabér összegének háromnegyedét vállalja át. 

A teljes munkaidős havi munkabérként 

  • a szakképzettséget igénylő munkakör esetében személyenként 326 ezer forint, 
  • szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében pedig 266 ezer forint vehető figyelembe, 
  • a napi 8 óránál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a támogatási összeg arányosan csökken. 

Diákmunka: kiderült, mire gyűjtenek a fiatalok

Már javában tart az idei nyári szünet és vele a diákmunkaszezon, amely ebben az időszakban a legintenzívebb. A tanulók szívesen gyűjtenek a fesztiválokra, de munkavállalásuknál – a pénzkereseten túl – a szakmai tapasztalatszerzés is fontos szempont.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.