BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elindul az ország első Ortopéd Robotsebészeti Centruma

Az innovációra való hajlandóság folyamatosan magas a hazai magánegészségügyi intézményeknél. Mintegy félmilliárd forintos beruházással elindítja az ország első Ortopéd Robotsebészeti Centrumát az Emineo Magánkórház. A központ ortopéd sebészeit a 2018 óta világszerte sikerrel alkalmazott, amerikai fejlesztésű ROSA robot támogatja. A robottal végzett protézisműtétek pontosságban és klinikai eredményekben is felülmúlják a hagyományos operációkat.

A robot a folyamatosan frissülő mesterséges intelligencia alkalmazásával – több százezer műtét tapasztalatai alapján – valós időben segíti a sebészt az operáció során. A hazánkban csak az Emineóban elérhető robotasszisztált műtéti technika változatlan műtéti idő mellett gyorsabb felépülést és minden korábbinál biztonságosabb, tartósabb és természetesebb mozgáskényelmet garantáló protézisbeültetést tesz lehetővé – közölte az intézmény. 

Knoll Zsolt ortopéd sebész
Minden döntést a vezető sebész hoz, nem a robot / Fotó: Emineo Magánkórház

Mit tud a ROSA robot? 

Egy speciálisan erre a célra kialakított műtőben a centrum 20 fős – ortopéd sebészekből és szakdolgozókból álló –, felkészült robotsebészeti csapata a Zimmer Biomet amerikai orvostechnikai vállalat ROSA sebészeti robotjával minden korábbinál pontosabb protézisbeültetéseket végez. 

A robotot Európában mindössze 80 helyen, globálisan azonban már több mint 1500 helyen alkalmazzák, eredményességét több klinikai vizsgálat támasztja alá. 

Knoll Zsolt, az Emineo Robotsebészeti Centrum vezetője, és az Emineo Magánkórház alapító orvosigazgatója úgy fogalmazott: „A robotasszisztált protézisműtétek teljesen új sztenderdet honosítanak meg a szakmában. A ROSA még a legtapasztaltabb sebészeink számára is olyan átfogó támogatást biztosít, amely a műtéti eredményekben kézzelfogható betegelőnyként jelenik meg.”

Hozzátette, hogy az Emineo – a hagyományos műtétek mellett – elsőként, választható lehetőségként kínálja a robotsebészeti módszerekkel végzett térdprotézisműtétet. Régiós oktatóközpontként pedig lehetőséget teremt arra is, hogy minél több gyakorló hazai ortopéd sebész ismerkedjen meg ezzel a jövőálló és kiemelkedő klinikai eredményeket biztosító technológiával.

Térdműtétek és robotika

Knoll Zsolt elmondta, hogy a térdprotézis-beültetés az ortopéd sebészet egyik legbonyolultabb protetikai eljárása. A térdízület összetettsége miatt rendkívüli tapasztalatot és precizitást követel meg a beavatkozást végző orvostól.

A ROSA sebészeti robot jelentőségét a műtét közben végzett 3D-s képalkotás, a tökéletes pontossággal felmért, páciensenként egyedi anatómiai jellemzőkre épülő szövetértékelés, illetve a sebész számára teljes pontosságot biztosító vágósablon adja.

Ezáltal nem csupán a beavatkozás és a protézis elhelyezkedése lesz precízebb, mint a hagyományos protetikai műtéteknél, de a páciens számára is garantált a kisebb műtéti terhelés, az új térdízület kényelmes, kevesebb kockázattal járó, tartós használata, illetve a gyorsabb felépülés és a hatékonyabb rehabilitáció.

A szakorvos kiemelte, hogy a nemzetközi tapasztalatok alapján elmondható, hogy a hagyományos lépésekkel végzett térdprotézis-beültetés sikerrátája 90-92 százalék világszerte, ehhez a robotasszisztált műtéti technika további 5 százalékot ad hozzá. 

Miért nem vág a robot?

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a ROSA® semmilyen beavatkozást nem végez önállóan. (Maga a név az angol Robotic Surgical Assistant kifejezés rövidítése.) A robotasszisztens feladata a protézisek rendkívül precíz beépítését szolgáló műtét közbeni adatalapú javaslatok kidolgozása, a képalkotás és az orvos teljes körű támogatása. 

A robotsebészeti beavatkozás során minden döntést a műtétet vezető sebész hoz meg, így arról is dönthet, hogy felülbírálja a robot egy-egy javaslatát.

„A sebész minden esetben a saját korábbi tapasztalatai alapján dönt, ami egy gyakorlott kolléga esetében akár 2000-3000 operációt is jelenthet. Ezt a döntési folyamatot, a multicentrikus adatgyűjtésnek köszönhetően a robot valós időben, további több százezer műtét tapasztalatával támogatja” – foglalta össze Knoll Zsolt. 

A ROSA számos szempontból jelentős előrelépés az eddigi, műtéti asszisztenciára kifejlesztett versenytársaihoz képest. A robotasszisztens teljes körű szövetértékelést végez a műtét előtt, közben és utána, ezzel segítve elő a lehető legkisebb szöveti sérüléssel elérhető térdszalagegyensúlyt, a műtéti regenerációt követően pedig a természetes mozgás érzetét. Emellett kétdimenziós képekből 3D-s modelleket és vágási útmutatót hoz létre, így rendkívül pontos tervezést, műtéti precizitást és magasabb szintű orvosi kontrollt tesz lehetővé.

Mindennek köszönhetően a robotrendszer a korábbiaknál jobban reprodukálható eredményeket kínál, miközben messzemenően figyelembe veszi a páciensek egyedi jellemzőit. Így garantálja azt is, hogy a beépített protézisek ezen egyedi értékek alapján alacsony szövődményaránnyal, magas pontossággal és kényelemmel szolgálják a protetikai beavatkozáson átesett ügyfelek felépülését, illetve mozgásuk szabadságát.

Az Ortopéd Robotsebészeti Centrum sebészeti specialistáinak robotasszisztencia-fókuszú képzése, a műtő kialakítása és a ROSA robot telepítése folyamatban van. Az új robotsebészeti technológia 2024 augusztusától lesz elérhető az intézmény ügyfelei számára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.