BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szijjártó Péter kiakadt: az unió képtelen megregulázni az ukránokat

Az ukránok elzárták a Barátság kőolajvezetéket, hogy ezzel szúrjanak oda az orosz Lukoilnak. Így viszont hetek óta nem érkezik kőolaj a vonalon Magyarországra. Szijjártó Péter szerint az Európai Bizottság vagy nem tudja vagy nem akarja megoldani a krízist. A miniszter az sem tartja kizártnak, hogy Brüsszel rendelte el a vezeték elzárását, hogy így álljon bosszút a békepárti Magyarországon.

A külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán osztott meg egy posztot arról, hogy az Európai Bizottság képtelen megoldani az ukrán olajszállítási krízist.

Szijjártó Péter
Szijjártó Péter szerint akár Brüsszel is elrendelhette a Barátság kőolajvezeték elzárását / Fotó: AFP

Ukrajna hetekkel ezelőtt elzárta a Barátság kőolajvezetéket, ami azt jelenti, hogy az orosz Lukoiltól nem érkezik olaj Ukrajnán keresztül Magyarországra. Kijev lépése szankció az orosz energetikai cég ellen, viszont ezzel súlyosan veszélyezteti Magyarország energiaellátását.

Magyarország és Szlovákia az Európai Bizottsághoz fordultak, hogy győzzék meg az ukránokat a vezeték megnyitásáról. Ez több mint egy hete történt, olaj viszont azóta sem érkezik a kulcsfontosságú vezetéken keresztül.

Szijjártó Péter felhívta rá a figyelmet, hogy Ukrajna súlyosan megsérti az uniós csatlakozáshoz szükséges megállapodást azzal, hogy energiaválságot okoz egy uniós tagállamban. A miniszter szerint felháborító, hogy ebben a helyzetben Brüsszel nem tesz semmit egy tagállam érdekében.

Szijjártó szerint két magyarázata lehet annak, hogy az unió cserben hagyja Magyarországot:

  • az Európai Bizottság vagy annyira gyenge, hogy képtelen képviselni két tagállam érekeit, vagy
  • a Barátság kőolajvezeték elzárását nem Kijevben, hanem Brüsszelben találták ki, hogy az Európai Bizottság így zsarolhassa a két békepari tagállamot, amelyek elutasítják a fegyverszállításokat Ukrajnának.

Szijjártó Péter felszólította Ursula von der Leyen frissen megválasztott európai bizottsági elnököt, hogy vallja be, ha ő rendelte el a Barátság kőolajvezeték elzárását. Azt is mondta, ha Brüsszelnek nincs köze a vezeték elzárásához, akkor a bizottság magyarázza meg, hogy miért nem képviseli két tagállam érdekeit.

Árrobbanást okozhat Magyarországon a Barátság kőolajvezeték elzárása

Orosz források szerint havi 1,1 millió hordó olaj esik ki. Ez a mennyiség nemcsak a magyar piacról hiányzik, hanem a szlovákról is. Itthon a Dunai Finomító (DuFi), Szlovákiában pedig a pozsonyi finomító (mindkettő a Mol érdekeltsége) a végállomása a Barátság csővezetéknek. Korábban ökölszabályként az volt elmondható, hogy mindkét üzemben a feldolgozott olaj mintegy kétharmada orosz eredetű.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.